Ook de Britten hebben energieonafhankelijkheid hoog op de agenda staan. Zo wordt, volgens de Britse zakenkrant de Financial Times (FT), in een witboek van het energiedepartement gerept over plannen om de zonne-energiecapaciteit van de eilandstaat tegen 2030 te verdrievoudigen. Kwasi Kwarteng, Brits staatssecretaris van Economie, Bedrijfsleven en Energie, zou ook de bouw van ten minste zes nieuwe kerncentrales voorstellen.
Kwartengs precieze doelstellingen voor 2030 omvatten het verhogen van zonne-energie van de huidige capaciteit van 14 gigawatt (GW) naar 50 GW, windenergie op zee van 11 GW naar 50 GW, windenergie op land van 15 GW naar 30 GW, en kernenergie van 7 GW naar 16 GW, volgens ingewijden die met de FT spraken.
Kosten kerncentrales
De openbaarmaking van het document zou vertraging hebben opgelopen door de kwestie van de kosten van de kerncentrales. Het VK investeert momenteel in twee centrales – in Hinkley Point, in het zuidwesten van Engeland en in Sizewell in Suffolk, in het zuidoosten.
De plannen voor de opwekking van zonne- en windenergie op het vasteland zouden qua uitrol eerst op de agenda staan.
De staatssecretaris stelt voor om windenergie op het land zelfs te verdubbelen: niet geheel vrij van controverse, aangezien er veel lokaal verzet is tegen windparken – uit esthetische overwegingen en vanwege de vrees over de impact van windmolens op de biodiversiteit. De ministers overwegen dan ook om financiële stimulansen te geven aan omwonenden in de buurt van windmolenparken – of nieuwe kerncentrales.
RenewableUK, dat campagne voert om de windcapaciteit op land te verdubbelen, heeft de ontwikkelingen dan weer toegejuicht. “Het is geweldig nieuws voor mensen die hun energierekening moeten betalen, want windenergie op land is de goedkoopste bron van nieuwe energie in het VK en we kunnen sneller dan welke andere energiebron dan ook projecten bouwen die klaar zijn voor de start”, laat het bedrijf optekenen door de FT.
Energieonafhankelijkheid
Het VK is, net zoals zoveel Europese landen, voor een groot deel van z’n energievoorziening afhankelijkheid van het buitenland. Zo was volgens een rapport van OEUK, dat de olie-, gas- en offshore windenergiesector vertegenwoordigt, Noorwegen vorig jaar de grootste bron van gasleveringen aan het VK.
Nog volgens OEUK zal, als de investeringen in windenergie op de Noordzee niet worden verhoogd, tegen 2030 ongeveer 80 procent van de Britse gasvoorziening uit het buitenland moeten komen.
Al helemaal in het licht van de Oekraïne-oorlog is energieonafhankelijkheid een hot issue geworden. Hernieuwbare energie is “onkwetsbaar voor Poetins manipulaties”, zei Brits premier Boris Johnson onlangs, als verwijzing naar de afhankelijkheid van Europa van Russisch gas. “Hij mag dan zijn hand op de kranen voor olie en gas hebben, maar hij kan niets doen om de wind uit de Noordzee tegen te houden.”
De regering-Johnson heeft dan ook een plan aangekondigd om de invoer van Russische olie tegen het eind van het jaar geleidelijk stop te zetten.
Saoedi’s
Eerder deze maand reisde Johnson naar Saoedi-Arabië, voor besprekingen met kroonprins Mohammed bin Salman – in de hoop dat het koninkrijk zijn olie- en gasproductie zal opvoeren om een verminderde afhankelijkheid van Rusland te compenseren.
(lp)