Wie zit achter het plan om de Wereldbeker 2022 in Qatar te saboteren?

In 2022 wordt de Wereldbeker Voetbal voor het eerst in de geschiedenis op Arabische grond gespeeld. De Mundial 2022 in Qatar zal in de winter worden gespeeld, omdat de temperaturen in de zomer in die regio brutaal zijn. Die klimatologische omstandigheden zijn al jarenlang een punt van discussie. Maar diezelfde Mundial is sinds 19 maanden de inzet geworden van een geopolitiek dispuut. Met aan één kant het onvermijdelijke  Saoedi-Arabië en de Golfstaten en aan de andere kant het gastland Qatar.

Exact 19 maanden geleden braken Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Egypte de diplomatieke, economische en toeristische banden met het emiraat Qatar af. Het emiraat werd ervan beschuldigd het terrorisme te sponsoren en samen te werken met Iran. Er werd aan Qatar een lijst met dertien voorwaarden opgelegd om de relaties opnieuw te herstellen. Die eisen werden door het emiraat echter afgewezen.

De sabotage van Qatar 2022

De politieke vijanden van Qatar hadden zich toen ook als doel gesteld het wereldbekertoernooi te saboteren. Of op zijn minst het gastland te vernederen door het te verplichten het evenement met hen te delen.

In 2017 lekten een reeks emails uit waarin Yousef al-Otaiba, de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in de VS, een breed plan uit de doeken deed. Dat plan werd door de VAE gefinancierd. Doel was om Amerikaanse journalisten en denktanks te beïnvloeden om Qatar en zijn Mundial in een negatief daglicht te stellen. Een van de belangrijkste spelers in deze informatiecampagne is Cornerstone Global Associates, Dat is een klein consultingbedrijf uit Londen. CEO van dat bedrijf is Ghanem Nuseibeh, die sterke familiebanden heeft met de VAE.

“Het dispuut voegt een bijkomende dimensie toe aan een gespecialiseerde industrie waarin consultants en andere insiders miljoenen dollars kunnen verdienen met pogingen om de publieke opinie te beïnvloeden ten gunste van de landen die hen betalen en in het nadeel van hun vijanden.”

Zelfs de BBC deed mee

Dat bedrijf deed waar het voor betaald kreeg. Zelfs de BBC publiceerde in 2017 een door het bureau opgesteld ‘risico-rapport’. Daarin werd gewaarschuwd ‘voor toenemende politieke risico’s die de organisatie van de Mundial op de helling zetten’. De beer was los, want wat de BBC schrijft wordt door de mainstream-pers overgenomen.

We hebben hier met andere woorden te maken met mediamanipulatie, gelekte documenten, propaganda en steekpenningen, waarin de Wereldbeker 2022 een hoofdrol speelt.

Gianni Infantino doet mee

Een van de Saoedische voorstellen is de uitbreiding van het aantal deelnemende teams van 32 naar 48 teams. Daarvoor is niet enkel het akkoord van Qatar nodig. Het zou de Qatari’s ook verplichten een deel van het toernooi te delen met zijn vijandige buurlanden, Omdat zo’n organisatie anders een logistieke nachtmerrie zou worden. Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, steunt het plan.
Ook het idee van een verhuis van de Mundial wint ondertussen aan populariteit. In de eerste week van januari publiceerde een Noord-Ierse website een artikel, waarin werd gesteld dat de verhuis van de Mundial 2022 van Qatar naar Engeland ‘een economische goudmijn’ voor de Britten zou zijn. Het artikel was volledig gebaseerd op een rapport van een Londense consultant:  Cornerstone Global Associates.

Qatar - soccer
Photo by Francois Nel/Getty Images
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20