Qatar Airways zet deel buitenlandse piloten aan de deur

Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways gaat een deel van zijn buitenlandse piloten ontslaan. Collega’s die mogen blijven, zullen bovendien een gedeelte van hun loon moeten inleveren. De maatregel moet de maatschappij helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft de directie van de luchtvaartmaatschappij in een interne nota gemeld.

Begin mei had de luchtvaartmaatschappij het vluchtpersoneel al gewaarschuwd dat er een aanzienlijk aantal ontslagen zou vallen.

‘Qatar Airways is door de coronacrisis zwaar getroffen,’ benadrukt het persbureau Agence France Presse (AFP). Om die impact te helpen opvangen, moet het bedrijf volgens Jassim al-Haroun, directeur luchtoperaties van Qatar Airways, een aanzienlijke kostenbesparing doorvoeren. Daarbij zal een aanzienlijk aantal buitenlandse piloten moeten vertrekken. Concrete cijfers over de geplande ontslagen heeft Haroun echter niet meegedeeld.

Bestellingen

De overgebleven buitenlandse piloten zullen een loonsverlaging moeten aanvaarden. De oudere generatie buitenlandse piloten zullen 25 procent van hun salaris moeten inleveren. Hun jongere collega’s zullen 15 procent minder loon ontvangen. Haroun gaf tegelijkertijd aan dat de verlaging van het basissalaris niet van toepassing is op inwoners van het emiraat.

Qatar Airways beschikt over een vloot van 234 vliegtuigen. Daarmee vloog de maatschappij voor de uitbraak van de coronacrisis op meer dan 170 bestemmingen. Dat werd op het hoogtepunt van de crisis tot amper 35 bestemmingen herleid.

Topman Akbar al Baker, topman van Qatar Airways, heeft ook al laten verstaan te overwegen om zijn vloot toestellen van het type Airbus A380 eerder uit dienst te halen dan oorspronkelijk was voorzien. Tevens wil hij een aantal orders bij Airbus en Boeing laten opschorten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20