Qatar dreigt dat onderzoek corruptie Europees Parlement “gevolgen” kan hebben voor gasbevoorrading

Qatar zegt dat de Belgische regering te eenzijdig handelt bij het onderzoek van de mogelijke omkoping van Europese parlementsleden. 

Waarom is dit belangrijk?

Sinds wat ‘Qatargate’ genoemd wordt aan het licht kwam, is duidelijk dat zelfs het Europese Parlement niet immuun is tegen corruptie. Maar het corruptie-onderzoek kan Europa duur komen te staan, zeker nu het leveranciers van aardgas zoekt om Rusland te vervangen.

De essentie: Qatar beweert dat het corruptie-onderzoek een “negatieve impact” kan hebben op de wereldwijde gasbevoorrading en de internationale veiligheid.

  • Qatar ontkent “ten stelligste” dat het parlementariërs heeft omgekocht. Een diplomaat van het land spreekt van “selectieve veroordelingen op basis van onjuiste informatie die door lekken aan het licht is gekomen”, meldt VRT
  • Het land zegt dat België niet de moeite doet om de Qatarese kant van het verhaal te horen. Het verwijt België een “gebrek aan samenwerking”.
  • Opvallend: het land bedreigt de gasbevoorrading ogenschijnlijk, door te benadrukken dat het een “belangrijke leverancier” is voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG).
  • Dat terwijl Europese landen al maandenlang koortsachtig op zoek zijn naar landen die LNG kunnen exporteren. Qatar is een van de grootste exporteurs van het goedje wereldwijd.
  • Niet enkel België krijgt kritiek te verduren. Ook het Europese Parlement krijgt de volle lading, nadat het vorige week besloot om het wetgevende werk met het land op te schorten. Qatarese lobbyisten worden tijdelijk ook geweerd uit de Europese gebouwen.

De achtergrond

Even een herhaling: de voorbije dagen bracht een onderzoek van het Belgisch gerecht aan het licht dat Europese parlementsleden of hun medewerkers werden omgekocht door een Golfstaat, die later Qatar bleek te zijn.

  • Zij werden omgekocht met grote sommen cash geld en andere geschenken, om zo de economische en politieke besluitvorming te beïnvloeden. Intussen is ook Marokko genoemd in het onderzoek.
  • De grootste belangrijke naam die viel, is die van Eva Kaili, een Griekse politica binnen de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Ze was een van de veertien vicevoorzitters van het orgaan. Bij Kaili en haar naasten werd 900.000 euro in beslag genomen.
  • Ook de Italiaan Pier Antonio Panzeri zou betrokken zijn. Bij de razzia’s werd bij de voormalige Europarlementariër 600.000 euro in beslag genomen.
  • Verder worden ook de Belgische Europarlementsleden Marie Arena en Marc Tarabella (beiden PS) vermeld in het onderzoek.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.