PVDA/PTB niet in staat China op te roepen om journalist Zhang Zhan vrij te laten

De Chinese burgerjournalist en advocate Zhang Zhan was een van de klokkenluiders die als eerste openlijk sprak over wat in Wuhan aan het gebeuren was met het COVID-virus. Voor haar kritische berichten over die aanpak werd ze door de Chinese politie gearresteerd, en tot vier jaar cel veroordeeld.

  • Het Waalse Parlement roept in een resolutie nu op om Zhan vrij te laten: het Chinese regime moet zo onder druk gezet worden. Opvallend daarbij: de PS, MR, Ecolo en cdH stemden voor, maar de PTB kan er zich niet toe overhalen om het maoïstische regime in Peking kritiek te geven. Geen steun dus.
  • Dat is niet de eerste keer. Ook in de Senaat was er eind januari al een gelijkaardig initiatief, om de diplomatieke druk hoog te houden en de burgerjournaliste vrij te krijgen. Maar ook daar was het opvallend dat de marxisten van de PVDA/PTB geen openlijke kritiek aan het adres van China willen steunen.
  • Het Chinese regime loog manifest over de impact, het aantal doden en de sterkte van het virus, bij de uitbrak van COVID-19 begin 2019. Daardoor onderschatte een pak landen bij aanvang van de pandemie het gevaar, wat tot duizenden doden leidde.
  • Ondertussen doet China het economisch weer erg goed: de harde repressie van het regime en de draconische maatregelen van een dictatuur werken effectief in het bestrijden van een pandemie. Terwijl de VS, Europa en grote delen van de wereld dus nu kreunen onder een medische en economische crisis, laat China stevige groeicijfers optekenen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20