Puinhoop binnen Britse regeringspartij: Sunak stevent af op nederlaag terwijl Liz Truss een mes in zijn rug steekt

De Britse Conservatives en premier Rishi Sunak zitten met een gigantisch probleem. Na 14 jaar regeren klinkt de roep om een ander beleid steeds luider bij de gewone Brit: oppositiepartij Labour wint dan ook de tussentijdse verkiezingen. Binnen de partij is er een opstand bezig van de rechtervleugel onder leiding van ex-premier Liz Truss.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl veel Europese landen opschuiven naar rechts, staat in het Verenigd Koninkrijk links juist op winnen. De omstandigheden zijn dan ook uitzonderlijk: na een aantal snelle premierwissels dreigt de Conservatieve partij volledig te imploderen.

In het nieuws: Labour wint overtuigend de tussentijdse verkiezingen in Wellingborough en Kingswood.

  • Het Verenigd Koninkrijk is verdeeld in een heleboel kiesdistricten. Per district zetelt een volksvertegenwoordiger in de House of Commons, de Kamer. De uitslag van de verkiezingen zorgt ervoor dat het linkse Labour er nu twee zitjes in de Kamer bijkrijgt. De Conservatives verliezen hun zetels.
  • Het verschil was groot. In Wellingborough haalde Labour-kandidaat Gen Kitchen 45,9 procent van
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer