Psychedelische drugs binnenkort mainstream binnen de psychiatrie? De race om te investeren is al begonnen

MDMA, de semisynthetische verbinding beter bekend als populaire feestdrug ecstasy, staat een stap dichter om als geneesmiddel het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) te behandelen. Nature Medicine zou deze week de resultaten van een fase-3 klinische studie publiceren waarbij werd nagegaan hoe de drug de symptomen van PTSS zou kunnen verlichten. Psilocybine, een psychoactieve stof die voorkomt in paddo’s, zou dan weer veelbelovend zijn voor de behandeling van depressies. Amerikaanse gezondheidsbedrijven onderzoeken ondertussen koortsachtig hoe ze zich kunnen vestigen binnen deze ontpoppende markt.

Waarom dit belangrijk is: Onderzoekers van psychedelica, zoals de Amerikaanse pionier Rick Doblin, proberen al bijna vier decennialang drugs zoals LSD, ecstasy en paddo’s te introduceren binnen de psychiatrie. Zij zijn er rotsvast van overtuigd dat de drugs uitermate effectief zouden zijn om bepaalde mentale aandoeningen te behandelen. Geld voor dat onderzoek verzekeren is niet simpel. De drugs in kwestie zijn in de meeste landen daarbovenop ook illegaal, waardoor er een slechte connotatie aan kleeft.

Onderzoekers kwamen er recent achter dat bepaalde drugs inderdaad genezende voordelen opleveren. Zo zouden psilocybine, DMT en andere psychoactieve chemicaliën mensen meer ‘tolerant’ maken en zelfs meer empathie kunnen bijbrengen. Mensen die last hebben van psychologische stoornissen zoals angst, depressie en trauma’s zouden via de drugs ook nieuwe luiken in hun geest kunnen ontgrendelen om met hun conditie te leven.

Deze ‘alternatieve’ drugs zouden wel eens effectiever kunnen zijn voor bepaalde stoornissen dan de antidepressiva die men momenteel wel eens snel durft voor te schrijven. Start-ups die sneller psychedelische drugs aan de man kunnen brengen dan farmareuzen kunnen dan het monopolie van die giganten aantasten.

Hoe ver staan we al met de goedkeuring van psychedelische drugs voor medisch gebruik?

 • Midden april bracht de New England Journal of Medicine een studie uit waarbij het gebruik van paddo’s werd onderstreept voor de behandeling van depressies.
 • Vooral de stof psilocybine, een psychoactieve component van paddo’s, trok de aandacht van wetenschappers en psychotherapeuten.
 • Volgens ondernemers binnen de groeiende sector van psychedelische medicijnen is het maar een kwestie van tijd voordat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten psychoactieve drugs groen licht geeft voor psychiatrisch gebruik.
 • MDMA zou tegen 2023 al in gebruik zijn, klinkt het. Psilocybine zou een jaar of twee later volgen.
 • Volgens sommige onderzoekers zou de mainstream acceptatie van psychedelische drugs wel eens kunnen leiden tot een commerciële revolutie binnen de farma-industrie. 
 • Zelfs wetten die de drugs verbieden zouden wel eens versoepeld kunnen worden, indien het psychiatrisch gebruik van de drugs volledig genormaliseerd wordt.
 • Cannabis is ondertussen al aangemeerd aan mainstream kaaien. De industrie rond het plantje wordt zelfs omarmd door de grootste banken ter wereld als een gezonde sector om in te investeren. Het financiële potentieel van de wietmarkt is dan ook enorm.

Zijn psychedelische drugs dan niet schadelijk?

 • Verschillende studies bewezen al dat psychedelische drugs zoals LSD en psilocybine niet verslavend zijn en zelfs in hoge doses geen schade veroorzaken. Ecstasy zou ook geen gaten maken in de breinen van gebruikers. Dat zou een populair fabeltje zijn. 
 • Een zogenaamde ‘bad trip’ op LSD zou ook geen schade veroorzaken in chromosomen. Nog zo’n bekend broodje aap.
 • Wat we wel weten is dat zo’n ‘bad trip’ mogelijk een nieuwe psychose zou kunnen introduceren bij gebruikers die al last hebben van een stoornis. Hier is wel enkel anekdotisch bewijs van.
 • Of sommige van die drugs een effect zouden hebben op de cardiovasculaire werking van het lichaam, moet nog worden uitgeplozen.

De race om te investeren in psychedelica is al begonnen:

 • Enkele start-ups beginnen al geld op te halen voor de psychoactieve drugs. Samengeteld is de hele markt al 2 miljard dollar waard. 
 • Field Trip Health, een Canadees bedrijf dat genoteerd staat op Wall Street, haalde 150 miljoen dollar op om ketamine-klinieken in LA, Chicago en Houston te openen.
 • Compass Pathways, een gezondheidsbedrijf dat genoteerd staat op de Nasdaq, voerde 22 klinische proeven uit in 10 landen waarbij psilocybine werd getest voor de behandeling van depressie.
 • Deze opkomende spelers worden vooral aangemoedigd door de langzame transformatie van de legale houding tegenover psychedelische drugs in de VS.
 • Vorig jaar legaliseerde de Amerikaanse staat Oregon nog het gebruik van psilocybine. Denver, Californië, Washington D.C. en Denver overwegen om hetzelfde te doen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20