Met de eindmeet van de Congo-commissie in zicht, wordt het nog spannend voor Vivaldi. Want de PS trekt nog eens de discussie op gang: “België moet excuses aanbieden aan Congo”, zo stelt Christophe Lacroix (PS), het Kamerlid dat de discussie volgt, in La Libre.
Hij waarschuwt voor een “strijd van de oppositie tegen het wokisme” en “andere simplismen die het debat vervuilen”. Maar hij is duidelijk: “Nadat we meer dan 300 hoorzittingen gehad hebben, zegt 95 procent van die experten hetzelfde. We moeten bepalen of het Belgische koloniale systeem al dan niet moet worden veroordeeld, excuses moeten worden aangeboden en herstelbetalingen moeten worden overwogen“.
En voor de PS is het duidelijk: “Ja”. Al moeten die herstelbetalingen volgens hem eerder symbolisch zijn. “Ze vragen geen geld, dat is niet wat uit de hoorzittingen naar voor kwam.”
Ook de PS komt uit bij een stichting, net het idee waar ook commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) en ondervoorzitter Jan Briers (cd&v) mee werken. Maar voor de PS moet voor de financiering van die stichting gekeken worden, naast de Belgische staat, naar “wie zich verrijkt heeft in die periode”. Er wordt expliciet gedacht aan Umicore en “de erfgenamen van de Generale Maatschappij”, plus ook “de kerken”.
Zo belooft het debat over de financiering van de nu al fameuze stichting nog een hele karwei te worden. Binnen de meerderheid is daarover fel debat geweest. Bij cd&v blijven ze ondertussen in alle toonaarden ontkennen dat zij bedragen naar voor geschoven hebben van 100 miljoen euro per jaar, voor 30 jaar. “Dat dat bedrag opnieuw de ronde zou gaan, is fout en bedoeld als beschadiging”, zo reageert de cd&v-kamerfractie. “Het enige juiste is dat er wordt nagedacht over een tijdsbepaling, maar er is daarbij geen enkele link met financiering. (…) Uiteraard zal er dan wel financiering nodig zijn op een of andere manier.”
Bij andere regeringspartijen spreekt men dat dan weer formeel tegen: “Ze hebben dat bedrag wel degelijk op tafel gelegd”. Hoe dan ook is de discussie nu volop aan de gang, waarbij men spreekt over een stichting, maar waarbij het tijdspad en de financiering ervan veel vager zouden worden, in de eindteksten. Zowel Open Vld als Vooruit dringen erop aan om het allemaal fors binnen de perken te houden.