Proximus snoeit in kantoorruimte: meer dan de helft verdwijnt

Proximus heeft plannen om de hoofdzetel in Brussel stevig af te slanken. Het telecombedrijf wil de kantoorruimte afslanken van 105.000 m² naar 40.000 m², schrijft De Tijd.

Volgens een oproep dat Proximus uitstuurde naar de projectontwikkelaars heeft het bedrijf plannen om stevig te snoeien in de kantoorruimte. Waar die vandaag nog 105.000 m² groot is, moet dat binnen enkele jaren 40.000 m² zijn.

15 minuten wandelen

Het is nog niet duidelijk hoe Proximus dit wil doen, maar er liggen verschillende scenario’s op tafel. In een eerste scenario verkoopt Proximus zijn torens aan het Brusselse Noordstation en huurt het 40.000 m² kantoorruimte op een andere locatie. Hoe dan ook wil Proximus dat de nieuwe locatie op maximaal 15 minuten wandelen van de grote Brusselse stations ligt.

In het tweede scenario sluit Proximus een deal met een vastgoedspeler die de huidige locatie herontwikkelt. In dat geval verhuist het bedrijf naar een van de torens terwijl de andere toren wordt aangepakt en omgekeerd.

Inspire2022

De afslanking kadert in Proximus’ toekomststrategie ‘#inspire2022’. Al heeft de coronapandemie dit alles in een stroomversnelling gebracht. Zo werken er nu veel meer mensen van thuis uit.

Het telewerken is overigens ook opgenomen in de nieuwe cao die het bedrijf in oktober afsloot. Volgens dat akkoord morgen personeelsleden voortaan drie in plaats van twee dagen vrijwillig telewerken. Bovendien wil Proximus intern zijn satellietkantoren buiten Brussel promoten.

Hoe dan ook wil Proximus op de lange termijn de torens verkopen. CEO Guillaume Boutin rekent erop dat de verkoop van ‘verschillende activa’ (wat grotendeels de hoofdzetel omvat) 700 miljoen euro kan opbrengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20