De conservatieve nieuwszenders Fox News, Fox Business en Newsmax zijn maandagavond begonnen met het intrekken van hun onbewezen claims over de vervalsing van de presidentsverkiezingen vorige maand. In de dagen na de verkiezing van Joe Biden verspreidden de zenders berichten als zouden de machines van Dominion en Smartmatic, twee fabrikanten van verkiezingsapparatuur, zijn gemanipuleerd.
In onderstaande video zegt John Tobacco, een van de nieuwsankers van Newsmax, dat de claims op ‘opinies’ waren gebaseerd en dus geen bewezen feiten waren. ‘We hebben geen enkel bewijs dat deze claims op waarheid berusten’, aldus Tobacco. Daarna somt hij zowat alle claims op die de voorbije dagen non-stop door Newsmax werden rondgebazuind. Hij herhaalt dat geen van deze claims ook maar enige waarheid bevat. Evenmin dat de families Pelosi, Clinton, Soros en Chavez banden hebben met beide voormelde bedrijven.
‘Leugens van de president zijn geweldig voor het nieuws’
Het radicale conservatieve TV-kanaal Newsmax maakte bekend dat deze boodschap tijdens alle programma’s zal worden herhaald. Newsmax is eigendom van Chris Ruddy, een van Trumps intimi. Die had na de verkiezingen nog laten weten ‘dat de leugens van president geweldig zijn voor het nieuws’. Maar zijn en andere zenders maken nu een bocht van 180 graden. Dat doen ze nadat zowel Smartmatic als Dominion ermee hadden gedreigd megaschadevergoedingen te zullen eisen voor laster en eerroof.
Eenzelfde bericht op Fox Business. Presentator en Trumpaanbidder Lou Dobbs liet daar al wat hij de voorbije weken op antenne had verteld, door de directeur van het open source Oset Institute ontkrachten. Dezelfde boodschap zal de volgende dagen worden herhaald in de uitzendingen van Maria Bartiromo en Jeanine Pirro. Net als Dobbs nieuwsankers die sinds 3 november de ene samenzweringstheorie na de andere hebben gepromoot.
Eerste Amendement laat veel toe, maar niet alles
Dat Smartmatic en Dominion een eventuele rechtszaak zouden winnen lijdt weinig twijfel. Ondanks dat het Eerste Amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten Amerikanen de kans geeft zowat alles te vertellen dat in hen opkomt, maakt de wet daarop één uitzondering. Men mag geen dingen zeggen ‘met een totaal misprijzen voor de waarheid’ (‘reckless disregard for the truth‘). Daarmee worden verdachtmakingen bedoeld die zo ernstig zijn dat ze geverifieerd moeten worden. Iets wat in dit geval nooit is gebeurd.
Een precedent wordt gevormd door de bewering van Alex Jones, de radicaal conservatieve presentator van samenzweringssite Infowars. Die beweerde in 2012 dat de slachtpartij in de school Sandy Hook een door de overheid opgezette schijnvertoning was. Nadat hij in juli 2019 werd veroordeeld tot een boete van 100.000 dollar, gaf Jones toe niet meer in zijn eigen hoax-theorie te geloven. De schietpartij in Sandy Hook kostte het leven aan 28 mensen, de schutter en zijn moeder meegerekend.