Terwijl Artemis terug naar de aarde keerde, lanceerde deze Japanse start-up een eigen historische maanmissie

Zondag werd de eerste commerciële missie naar de maan gelanceerd door het Japanse bedrijf ispace. 

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe race naar de ruimte is een stuk dynamischer dan de vorige editie, die grotendeels werd uitgevochten tussen de VS en de Sovjet-Unie. Vandaag de dag doen niet enkel naties mee. Ook talloze privébedrijven lanceren nu steeds meer missies naar het hemelruim.

De essentie: Het ruimteschip van ispace werd aan boord van een Falcon 9-raket van SpaceX gelanceerd vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida, nadat de vlucht al tweemaal was uitgesteld.

  • Aan boord van de missie, genaamd HAKUTO-R 1, wat zoveel betekent als ‘wit konijn’, bevindt een maanlander die in Japan werd gebouwd.
  • Nadat die op de maan landt, zal een maanrover worden gelanceerd. De rover, genaamd Rashid, werd gebouwd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en weegt zo’n 10 kilogram. De rover zal foto’s maken van de maan en wetenschappelijk onderzoek uitvoeren.
  • Aan boord bevindt zich ook een kleine satelliet van de NASA, Lunar Flashlight genaamd. Die zal op zoek gaan naar sporen van ijs rond de zuidpool van het hemellichaam.
  • De maanlander van ispace heeft ook een tweede, kleinere robot aan boord. Die is gebouwd door het Japanse ruimteagentschap JAXA. De Japanse robot is ongeveer zo groot als een sinaasappel en heeft de vorm van een bal. 

En nu: Nu de missie onderweg is, is het vooral een paar maanden afwachten.

  • De maanlander zal er immers zo’n vier maanden over doen om naar het hemellichaam te vliegen. Dat komt omdat die een grote omweg neemt, om brandstof te besparen. 
  • Eerst zal het ruimteschip naar een afstand van zo’n 1,5 miljoen kilometer vliegen (de maan bevindt zich op zo’n 384.000 kilometer van de aarde). Daar zal die een maand over doen.
  • Daarna zal die richting de maan bewegen. Die reis zal zo’n twee tot drie maanden duren. Wellicht zal de maanlander eind april op het hemellichaam landen.

Vierde land op de maan

Historisch, want: Tot nu toe zijn enkel de VS, de Sovjet-Unie en China erin geslaagd een werkende robot op de oppervlakte van de maan te krijgen. 

  • Ook India en Israël probeerden al om maanrovers te lanceren. Die pogingen mislukten echter. De Israëlische poging werd bovendien ook ondernomen door een privébedrijf. 
  • HAKUTO zal niet lang de eerste commerciële missie naar de maan blijven. Volgend jaar zullen ook twee Amerikaanse missies gelanceerd worden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.