De gegevens van de federale energieregulator tonen aan dat de gas- en elektriciteitsprijzen deze maand zijn gedaald in vergelijking met een maand eerder. Voorts blijkt dat het prijsverschil tussen een vast en variabel energiecontract oploopt. Is het nu het gepaste moment om energiecontracten te vergelijken?
Key takeaways
- Het prijskaartje van de variabele energiecontracten is deze maand forser gedaald dan dat van de vaste contracten.
- CREG adviseert om energieleveranciers te vergelijken. Je kunt al snel enkele honderden euro’s per jaar besparen.
In het nieuws: De CREG vergeleek de aanbiedingen van energieleveranciers in oktober en stelde een algemene prijsdaling vast, maar sterker bij de variabele contracten dan bij de vaste contracten.
- “Het goedkoopste vaste contract voor gas was 37 procent duurder dan het goedkoopste variabel contract”, verduidelijkt Laurent Jacquet van de CREG in een reactie tegenover het persagentschap Belga. “In de vorige maanden bedroeg dat verschil 20 procent.”
- Voor elektriciteit is er een prijsverschil van 30 procent tussen vast en variabel.
Opgemerkt: Veel mensen hebben vandaag een variabel energiecontract
- Tijdens de energiecrisis van 2022 hebben nagenoeg alle energieleveranciers de commercialisering van de vaste contracten stopgezet. Intussen bieden ze opnieuw vaste contracten aan.
- Toch heeft vandaag zeven op de tien Vlaamse gezinnen nog altijd een variabel contract. Dat geldt zowel voor elektriciteit als voor gas. Tot aan de energiecrisis was de situatie net omgekeerd. Toen had slechts 30 procent van de gezinnen een variabel contract.
- De Tijd merkte onlangs wel op dat er een kleine kentering in de maak is. In het vierde kwartaal had 76 procent een variabel contract voor elektriciteit, terwijl dat nu gedaald is tot 72 procent. Voor gas daalde het aandeel van de variabele contracten van 75 procent naar 72 procent.
Alsnog kiezen voor een vast contract?
Duiding: Volgens Jacquet is het nu het juiste moment om leveranciers te vergelijken.
- “Ga na welk tariefplan je vandaag hebt”, klinkt het. “Als het niet bij de goedkoopste van de markt is, kan het interessant zijn om over te stappen naar een variabele formule.”
- Nu de prijzen gezakt zijn, kan het een goed moment zijn om een vast contract af te sluiten. Op die manier kan je je indekken tegen toekomstige prijsstijgingen. De CREG verwacht weliswaar op korte termijn geen aanzienlijke prijsstijgingen.
- Een vast energiecontract is doorgaans duurder dan een variabel energiecontract omdat de energieleverancier als het ware “een premie” aanrekent voor de bescherming tegen toekomstige prijsschommelingen.
- Het prijsverschil is bij de ene leverancier groter dan bij de andere. Soms blijft het verschil beperkt tot enkele procentpunten, terwijl je in andere gevallen 10 procent of meer kunt besparen door te kiezen voor een variabel contract.
- Het is ook mogelijk om een energiecontract bij een concurrent af te sluiten. Zo kan je nog meer geld besparen. We laten ons licht schijnen over de elektriciteitscontracten.
- De V-test van de Vlaamse energieregulator VREG leert ons bijvoorbeeld dat het verschil tussen het duurste en goedkoopste variabele elektriciteitscontract voor een gezin met een verbruik van 3.500 kWh per jaar kan oplopen tot 200 euro per jaar.
- Als je een vast contract inruilt voor een vaste formule bij een andere leverancier kan de besparing oplopen tot 300 euro per jaar.