Wie vandaag een energiecontract afsluit, kan kiezen uit drie type formules: vast, variabel en dynamisch (enkel voor elektriciteit). Uit het prijzenrapport van de Vlaamse Nutsregulator blijkt dat je het goedkoopste af bent met een dynamisch contract, althans als je voldoende aandacht hebt voor de momenten waarop je energie verbruikt.
Key takeaways
- Een nieuw rapport van de Vlaamse Nutsregulator toont aan dat je tot honderden euro’s kunt besparen op je elektriciteitsverbruik als je een vast energiecontract inruilt voor een dynamisch contract. Dynamische gascontracten bestaan niet.
- Een dynamisch elektriciteitscontract is pas echt de goedkoopste keuze als je je energieverbruik goed opvolgt. Dat kan met behulp van tools en slimme toestellen.
- De Vlaamse Nutsregulator becijferde ook de gemiddelde prijs per energieleverancier. Uit die vergelijking blijkt dat de kleine spelers de goedkoopste energiecontracten aan de man brengen.
In het nieuws: Het prijzenrapport toont aan dat een doorsnee Vlaams gezin in 2024 gemiddeld 1.144 euro voor elektriciteit en 1.439 euro voor aardgas betaalde.
- Voor elektriciteit gaat de Vlaamse Nutsregulator ervan uit dat een doorsnee gezin een jaarlijks dagverbruik van 1.600 kilowattuur heeft en een jaarlijks nachtverbruik van 1.900 kilowattuur, met een gemiddelde maandpiek van 4,26 kilowatt. Een gezin verbruikt volgens de regulator 17.000 kilowattuur aan gas per jaar.
- Het rapport toont ook aan dat het prijsverschil tussen de verschillende types contracten fors kan oplopen.
- Een gezin met een vast energiecontract betaalde vorig jaar gemiddeld 254 euro meer voor elektriciteit en 375 euro meer voor aardgas dan een huishouden met een variabel contract.
- Je kunt fors in de kosten van je elektriciteitsverbruik snoeien door een dynamisch contract af te sluiten. Een doorsnee gezin met zo’n contract betaalde gemiddeld 1.040 euro voor elektriciteit. Dat is 45 euro minder dan met een variabel en 299 euro minder dan met een vast contract. Momenteel heeft slechts 0,4 procent van de Vlamingen een dynamisch energiecontract. Dynamische gascontracten bestaan niet.
- Opgelet: Een dynamisch elektriciteitscontract is pas echt de goedkoopste keuze als je je energieverbruik goed opvolgt. Het is namelijk de bedoeling dat je zo weinig mogelijk energie verbruikt wanneer de energieprijzen pieken, en omgekeerd. De stroomprijs verandert immers elk uur. Er bestaan toestellen en tools die je helpen om je energieverbruik te plannen.
- Cijfers van de energiewaakhond tonen ook aan dat de gezinnen eind vorig jaar uit 18 verschillende dynamische contracten bij 13 verschillende energieleveranciers konden kiezen.
- Sinds 2021 zijn leveranciers met meer dan 200.000 afnemers in het Vlaamse Gewest bovendien verplicht om een dynamisch contract aan te bieden. Sinds deze maand doen ze dat ook allemaal.
Goedkoopste energiecontracten op de markt
Ook dit: De Vlaamse Nutsregulator becijferde ook de gemiddelde prijs per energieleverancier. Die hield daarbij rekening met het aantal klanten per contract.
- Voor elektriciteit was EnergyKnights de goedkoopste voor een variabel contract. De leverancier was op jaarbasis 172 euro goedkoper dan Luminus, dat gemiddeld als duurste uit de bus kwam voor een variabel stroomcontract.
- Wie op zoek is naar een vast contract is het goedkoopste af bij Trevion. Bij die speler betaalde je vorig jaar 161 euro minder dan bij Power Online, de duurste leverancier uit de vergelijking van de energiewaakhond.
- Voor een variabel aardgascontract was Elegant in 2024 de goedkoopste leverancier. Het was op jaarbasis 332 euro goedkoper dan Energy Together.
- Voor een aardgascontract met vaste prijs was Energie.be de goedkoopste leverancier. Klanten betaalden bij die speler gemiddeld 255 euro minder dan bij Octa+.
- “Het valt op dat kleinere leveranciers vaak de goedkopere contracten aanbieden”, merkt de Vlaamse Nutsregulator op. “Een deel van de gezinnen wisselde nog nooit actief van contract of leverancier. Zij zijn vooral klant bij de grote leveranciers en betalen mogelijk onbewust meer dan nodig.”
- Via de V-test van de Vlaamse Nutsregulator kan je checken welke energieleverancier voor jou de goedkoopste contracten heeft.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.