Prijskaartje Amerikaanse producten zal in onze contreien niet meteen stijgen dankzij Europese pauze importheffingen

Prijskaartje Amerikaanse producten zal in onze contreien niet meteen stijgen dankzij Europese pauze importheffingen
Ontmoeting tussen Trump en Von der Leyen in 2020 – (Photo by JIM WATSON / AFP) (Photo by JIM WATSON/AFP via Getty Images)

De Europese Unie (EU) had woensdag aangekondigd te zullen reageren op de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Intussen heeft hij de importtaks tijdelijk beperkt tot 10 procent voor landen die geen tegenmaatregelen hebben genomen. Het is nog niet duidelijk of de EU tot die groep behoort. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft alvast laten weten dat de gepland heffingen op Amerikaanse producten worden gepauzeerd.


Key takeaways

  • Trump beperkt momenteel voor zo’n 75 landen de importtaksen 90 dagen lang tot 10 procent.
  • De EU reageerde positief op dat bericht en kondigde aan de tegenmaatregelen tegen Trumps invoerheffingen voor 90 dagen te pauzeren.
  • Intussen blijft de dollar onder druk staat, wat het voor Europese consumenten en bedrijven net goedkoper maakt om Amerikaanse producten te kopen.

Context: Trump liet in maart weten dat hij een importheffing van 25 procent zal heffen op staal en aluminium die de Europese landen naar de VS exporteren.

  • Die beslissing heeft ertoe geleid dat de EU eerder deze week een plan aankondigde om zo’n 21 miljard euro aan Amerikaanse producten, voornamelijk die afkomstig zijn uit de Republikeinse staten, extra te belasten. Voor de duidelijkheid: dit is geen antwoord op de latere tarieven waarmee de Amerikaanse president uitpakte, zijnde een taks van 20 procent op de invoer van auto’s en auto-onderdelen en de wederkerige invoertarieven die hij op “Liberation Day” bekendmaakte.
  • Het was de bedoeling om de Europese heffingen in fasen in te voeren, te beginnen op 15 april, met de meeste maatregelen die van kracht zouden worden op 15 mei en 1 december. De geplande tarieven variëren van 10 tot 25 procent. Het is doorgaans de consument die die extra taksen uiteindelijk betaalt.

Trump beperkt importheffingen

Maar: Trump verraste woensdagavond plots vriend en vijand door een pauze van 90 dagen aan te kondigen voor de importheffingen tegen landen die geen tegenmaatregelen nemen en willen onderhandelen. Tijdens die periode beperkt hij de invoerheffing tot 10 procent. Volgens de president gaat het om zo’n 75 landen.

  • Intussen heeft von der Leyen gereageerd op de aankondiging van Trump. Ze liet via het socialemediaplatform X weten dat de EU de tegenheffingen voor de Verenigde Staten negentig dagen op pauze zet.
    • “Terwijl we de laatste hand leggen aan de goedkeuring van de tegenmaatregelen van de EU, die op grote steun van onze lidstaten konden rekenen, zullen we ze 90 dagen uitstellen”, aldus de voorzitter van de Europese Commissie. “Als de onderhandelingen niet naar wens verlopen, treden onze tegenmaatregelen in werking. De voorbereidingen voor extra tegenmaatregelen gaan door. Zoals ik al eerder heb gezegd, blijven alle opties open.”
  • Het blijft momenteel onduidelijk of de EU op Trumps lijst van 75 landen staat. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis bleef hij daar zeer vaag over. Hoe dan ook heeft de aankondiging van Trump enkel betrekking op de importtarieven die hij op “Liberation Day” met de wereld heeft gedeeld. De Amerikaanse heffingen op staal en aluminium blijven van kracht. Hetzelfde geldt voor de extra belastingen op auto’s en auto-onderdelen.
  • De beslissing van de Europese Commissie is hoe dan ook goed nieuws voor onze portefeuille. We moeten momenteel niet dieper in de buidel tasten als we producten uit de VS invoeren.
    • Meer zelfs, doordat de dollar de voorbije weken aan kracht heeft verloren, is het goedkoper om Amerikaanse spullen te kopen. Als je begin dit jaar iets met een waarde van 100 dollar kocht, betaalde je daar zo’n 97 euro voor. Vandaag is dat iets meer dan 90 euro.
    • Europese bedrijven daarentegen hebben door de zwakke dollarkoers (tegenover de euro) meer moeite om hun goederen in de VS te verkopen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.