Prijs van huisbrandolie is bijna verdubbeld in minder dan een jaar

Wie vandaag huisbrandolie koopt, moet dieper in zijn buidel tasten dan een jaar geleden. Uit cijfers van de Belgische Petroleum Federatie blijkt dat de prijs van brandolie dinsdag zal stijgen met 2,3 procent tot 59,9 cent per liter. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder.

De stijgende olieprijzen sijpelen door naar onze energiefacturen. Wie zijn woning verwarmt met huisbrandolie betaalt morgen 59,9 cent per liter. Dat is de maximumprijs voor wie minstens 2.000 liter koopt. Wie minder koopt, betaalt 60 cent per liter. Dat is bijna het dubbele van wat u in april 2020 betaalde. Eind april, op het dieptepunt van 2020, betaalde u 30,55 cent per liter.

Meer stijgingen in het verschiet

Verwacht wordt dat de prijzen de komende dagen nog verder zullen stijgen, schrijft De Tijd. Een raketaanval op een oliesite in Saoedi-Arabië zal een opwaartse impact hebben op de prijzen. De prijs voor een vat Brentolie kwam maandagochtend boven de 70 dollar (58 euro) uit, het hoogste punt in meer dan een jaar. De prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) bereikte het hoogste punt in ruim twee jaar. Maandag werd er 67,69 dollar betaald voor een vat WTI-olie.

De stijgende olieprijzen voelen we ook aan de pomp. De maximumprijs van benzine E10 ligt op 1,483 euro per liter, tegenover het dieptepunt van 1,142 euro eind maart 2020. Voor een liter diesel betaalt u momenteel 1,491 euro. Exact een jaar geleden was dat nog 1,345 euro.

De prijzen van brandstof zijn weliswaar niet uitsluitend afhankelijk van de olieprijzen. Ook de fiscale behandeling en het prijsbeleid van de tankstations en oliemaatschappijen bepalen mee de prijs aan de pomp.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20