De prijs van cacaobonen, de grondstof voor chocolade, schiet op de termijnbeurs van New York door naar ruim 4.100 dollar per ton. Dat zijn prijsniveaus die niet meer gezien zijn in 46 jaar.
In het nieuws: De cacaoprijs zit al het hele jaar in de lift en blijft maar stijgen. Op een jaar tijd ging de futureprijs al zowat 70 procent hoger.
De oorzaak: De verklaring voor de recentste versnelling is op de eerste plaats in de belangrijke productielanden Ivoorkust en Ghana te zoeken, samen goed voor zowat twee derde van het wereldaanbod.
- Ongewoon hevige regenval heeft de verwachte cacaoproductie van boerderijen aanzienlijk verlaagd.
- Door de aanhoudende regens krijgen de cacaobonen ook geen tijd om te drogen, met slechte kwaliteit van de bonen tot gevolg.
- Bovendien zou het natte weer virussen en gewasziektes in de hand werken.
De gevolgen: De prijsstijging voor cacao zal, via de prijs voor het ingrediënt cacaoboter, uiteindelijk ook opwaartse druk blijven zetten op de prijs van chocolade. Met op het einde van de keten wellicht hogere winkelprijzen voor chocoladeproducten tot gevolg.
- Veel zal afhangen van de prijsonderhandelingen tussen landen als Ivoorkust en Ghana met de grote voedingsmultinationals als Nestlé of Barry Callebaut. De nieuwe recordprijzen op de termijnmarkten zullen de discussies, die vaak op het scherp van de snee gevoerd worden, nog meer onder spanning zetten.
- De hoge grondstoffenprijzen kunnen de multinationals aanzetten om nog even de kat uit de boom te kijken en de rest van het oogstseizoen af te wachten. Met als ingecalculeerd risico dat de prijzen over enkele maanden nog hoger kunnen zijn.
- Volgens analisten is het ook uitkijken in welke mate de wereldvraag zal afnemen als reactie op de almaar duurdere cacao. Blijft de vraag hoog, dan blijven uiteraard ook de prijzen hoog.
Kleinere repen
Nog dit: Naast prijsverhogingen hanteren chocoladebedrijven als Mars nog een andere techniek om de stijgende grondstoffenprijzen door te rekenen aan de eindklant: de chocoladerepen iets kleiner maken en aan dezelfde prijs verkopen. Dat heet “krimpflatie”.
- In Nederland deed het onderzoeksbureau D-Data de test voor Sinterklaasproducten bij Albert Heijn en stelde zowel prijsstijgingen als krimpflatie vast:
