Leve de winterwind: elektriciteitsprijs in vrije val

Hoezo, energiecrisis? De gasprijzen zijn gedaald tot het niveau van voor de oorlog in Oekraïne en de elektriciteitsprijzen dalen deze week fors. De belangrijkste reden? De wind.

In het nieuws: elektriciteitsprijs op dieptepunt.

  • Je moet in je ogen wrijven om het te geloven: de elektriciteitsprijs op de spotmarkt is in België vandaag gedaald tot 5,76 euro per megawattuur (MWh), het laagste niveau van het jaar.
  • Als gevolg van de gascrisis van dit jaar liepen de elektriciteitsprijzen in augustus op tot 700 euro per MWh. In de eerste helft van december schommelden ze nog tussen EUR 300 en EUR 465 per MWh.
Epex Spot.

De oorzaak: de wind.

  • Het is zacht en winderig in heel Europa. In Duitsland werd de prijs vrijdag zelfs negatief. Windenergie levert 50 procent van de elektriciteit.
  • In België werd om 12.45 uur 4.526 Megawatt (of ruim 4,5 Gigawatt) geproduceerd via windenergie, meldt de RTBF. Dit record komt overeen met de productie van 4 kernreactoren.
  • Milde temperaturen, wind en een lager verbruik tijdens de feestdagen zijn de ingrediënten voor deze daling van de gas- en elektriciteitsprijzen. Zozeer zelfs dat de gasreserves midden in de winter weer worden aangevuld.
  • Natuurlijk is de energiecrisis nog lang niet voorbij. De leveringsrisico’s voor volgend jaar zijn niet verdwenen. Maar deze daling van de gas- en elektriciteitsprijzen zal goed zijn voor bedrijven en particulieren (vooral voor variabele contracten).

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20