Olieprijs klimt naar hoogste peil in 7 jaar

De olieprijzen stegen vandaag met meer dan 1 dollar tot het hoogste niveau sinds 2014. Spanningen in het Midden-Oosten, met name bonje tussen (bondgenoten van) Iran en Saoedi-Arabië, zouden meespelen in de prijsstijging.

Een vat olie van de Noordzeesoort Brent steeg in de vroege morgen 1,01 dollar, of 1,2 procent, naar 87,48 dollar. Eerder had de Brentolieprijs een piek van 87,55 dollar bereikt, de hoogste koopsom sinds 29 oktober 2014.

Een vat Amerikaanse WTI-olie steeg met 1,32 dollar, of 1,6 procent ten opzichte van de afwikkeling van vrijdag, naar een hoogste punt in drie maanden van 85,14 dollar. De handel op maandag was kalm omdat het een Amerikaanse nationale feestdag was.

Drone- en raketaanvallen

Een van de factoren die ten grondslag ligt aan de prijsstijging is een aanval van de Jemenitische Houthi-groep op een plaats nabij de luchthaven van Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In het kruitvat van het Midden-Oosten was dit de zoveelste escalatie van de vijandelijkheden tussen Iran (de Houthi-group is aan het sjiitische regime gelieerd) en Saoedi-Arabië (belangrijke bondgenoot van de VAE), schrijft persbureau Reuters.

Na het lanceren van drone- en raketaanvallen die explosies in benzinetrucks veroorzaakten en drie mensen doodden, waarschuwde de Houthi-beweging dat ze meer faciliteiten zou kunnen aanvallen. Terwijl de VAE zeiden dat ze zich het recht voorbehielden om “te reageren op deze terroristische aanvallen”.

Krapte op de markt

De “nieuwe geopolitieke spanning voegde zich bij de aanhoudende tekenen van krapte op de markt”, voert een analist van marktonderzoeksbureau ANZ Research in een nota aan.

Vooral de verstoorde productie in Libië, Nigeria, Angola, Ecuador en recenter in Canada, door de extreme koude, speelt als factor mee bij die prijsrecords, meent Hussein Sayed, analist bij investeringsgroep Exinity.

Bjarne Schieldrop, analist bij de bank SEB, oppert dan weer dat de hoge gasprijzen olie duurder maken. “Dat leidt tot een stijging van de vraag naar diesel en stookolie, als vervanger voor aardgas waar dat mogelijk is”, laat hij optekenen door persagentschap Belga.

(evb)

Meer