Nayib Bukele, de president van El Salvador, is er rotsvast van overtuigd dat de erkenning van Bitcoin (BTC) als wettelijk betaalmiddel voor meer jobs en economische groei zal zorgen. “We hebben een plan dat waterdicht is”, zei hij tijdens een interview met Peter McCormack, een Bitcoin-journalist, waarover Reuters bericht.
Het Centraal-Amerikaanse land El Salvador heeft eerder deze maand Bitcoin erkend als wettelijk betaalmiddel. Als alles volgens plan verloopt zal de cryptomunt vanaf september effectief gebruikt kunnen worden naast de Amerikaanse dollar. In een interview met McCormack zei de president van het land dat hij er rotsvast van overtuigd is dat het cryptoproject een succes zal zijn. “Het zal voor meer jobs en economische groei zorgen”, zei hij.
“Sprong voorwaarts voor de mensheid”
Ondanks enkele recente tegenslagen, zoals de weigering van de Wereldbank om El Salvador te helpen om BTC in te voeren als wettelijk betaalmiddel, spreekt de president van een waterdicht plan. “Ik ben er vrij zeker van dat dit gaat werken, niet alleen voor ons maar voor de mensheid. Dit is een sprong voorwaarts voor de mensheid”, zei hij.
Hij voegde er in het interview aan toe dat de hulp van de Wereldbank zeer welkom was, maar dat het zeker geen noodzaak is om het project in goede banen te leiden. “We beschikken over voldoende lokaal talent”, aldus Bukele. Er zouden wel nog onderhandelingen lopen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De VN-organisatie heeft wel al zijn bezorgdheden geuit over de introductie van Bitcoin. “Crypto’s zijn een groot risico, effectieve maatregelen zijn erg belangrijk”, liet Gerry Rice, woordvoerder van het IMF, eerder deze maand weten.
Afhankelijkheid Amerikaanse dollar
Volgens Bukele zal zijn land dankzij de introductie van Bitcoin minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Tot nu was de greenback de enige valuta in het land. “We zullen tenminste een beetje minder afhankelijk worden van de output van nieuwe dollars, en de inflatie die met die nieuwe dollars komt”, verduidelijkte de president.
Al staat niet iedereen in zijn land te springen om BTC te aanvaarden als wettelijk betaalmiddel. Farabundo Marti National Liberation Front (FMNL), één van de grootste oppositiepartijen in het land, heeft onder leiding van Jaime Guevara een aanklacht ingediend tegen de wet van de president. Dat heeft de Spaanse krant El Mundo eerder deze week laten weten.
Oscar Artero, een burgeraanklager die Guevara vergezelt, zei dat de rechtszaak was aangespannen omdat de door Bukele ondertekende wet geen rekening hield met de schadelijke gevolgen voor zijn land. Voorts is de burgeraanklager ervan overtuigd dat de nieuwe wetgeving gebrekkig is als er gekeken wordt naar de legaliteit en grondslagen waar het op gebaseerd is.
Lees ook: