President of mode-icoon? Zelensky’s olijfgroene fleece uitverkocht, gehandtekend exemplaar geveild voor 105.000 euro

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontpopt zich stilaan tot mode-icoon. Op zowat elke foto staat de president afgebeeld met een olijfgroene fleecetrui, wat ervoor zorgde dat dat model nu volledig uitverkocht is. Bij een veiling van de Oekraïense ambassade in het VK, om geld bijeen te sprokkelen voor Oekraïne, werd een exemplaar, door Zelensky gesigneerd, zelfs voor maar liefst 105.000 euro verkocht.

Al sinds de Russische invasie op 24 februari startte draagt Zelensky dezelfde olijfgroene fleecetrui, van het Oekraïense merk M-TAC. Het bedrijf is een van de grootste fabrikanten van legeruitrusting in Oekraïne, en heeft ook een business uitgebouwd in de VS.

Veiling

Toen de Oekraïense ambassade in het Verenigd Koninkrijk op 5 mei een veiling organiseerde om geld op te halen voor Oekraïne, kon een exemplaar van de M-TAC fleece natuurlijk niet ontbreken. De trui, die normaal gezien voor 30 dollar op te halen is, ging onder de hamer voor maar liefst 90.000 pond, omgerekend ruim 105.000 euro.

Op de veiling werden nog heel wat andere zaken geveild, waaronder een tour door Kiev met burgemeester Vitaly Klitschko als gids, speelgoed gedoneerd door first lady Olena Zelenska en foto’s genomen door fotograaf Maks Levin, die zelf om het leven werd gebracht door Russische soldaten.

Alles uitverkocht

Toch is het vooral het bedrag dat voor de fleece werd neergelegd dat opvalt. Ook de doorsnee mensen zien wel iets in de stijl van Zelensky, die zich door middel van zijn kledij solidair toont met de Oekraïner. En dat slaat duidelijk aan: “Er zijn gigantisch veel mensen die deze fleece willen kopen. We gaan onze stock ook terug aanvullen, maar nu is het onmogelijk om bij te leveren, aangezien de productie volledig in Oekraïne zit. Misschien lukt het weer na de overwinning”, zegt Taras Rudnytskyi, die M-TAC vertegenwoordigd in de VS, aan zakenwebsite Quartz.

Maar niet enkel de fleece van M-TAC is populair. Ook andere kledingstukken, waaronder een soortgelijke, olijfgroene hoodie, sneakers en broeken van het bedrijf doen het de laatste weken bijzonder goed. Rudnytskyi verklaart dat “het de moraal van de strijdkrachten hoog houdt als de president en burgers hetzelfde dragen als zij”. Daar bovenop zijn de kleren nog relatief goedkoop, in tegenstelling tot de dure Italiaanse jas van de Russische dictator Vladimir Poetin, die zo’n 14.000 dollar kost.

Meer