Exact een kwarteeuw nadat in Engeland de voetbalcompetitie Premier League werd afgetrapt is ze grotendeels onherkenbaar geworden. Begonnen in 1992 amper 13 buitenlanders aan het openingsweekeinde, dan waren in het seizoen 2015 – 2016 spelers van 65 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd. De inkomsten van alle eersteklasseclubs samengeteld bedroegen 25 jaar geleden exact 300 miljoen euro. In het seizoen 2015 – 2016 was dat gestegen tot ruim 4,8 miljard euro.
De Premier League is dus zonder twijfel de meest lucratieve van alle populaire sportcompetities. Maar de resultaten van de Engelse clubs zijn niet veel meer dan ‘middelmatig’ te noemen. Waren de Engelse clubs een tiental jaar geleden nog heer en meester in de Champions League, dan is sinds 2012 geen enkele Engelse club er in geslaagd de finale van de Champions League te bereiken.
De vraag die zich stelt is waarom de Engelse clubs zwakker zijn geworden, terwijl de inkomsten zijn blijven stijgen? Het antwoord is nochtans eenvoudig.
De televisiegelden en sponsoringinkomsten worden op een evenwichtigere manier verdeeld dan in de andere grote Europese competities, waar de topclubs met het gros van die inkomsten gaan lopen.
Spanje: 2 van de 20 clubs krijgen een kwart van alle tv-geld
In Spanje bijvoorbeeld ontvangen FC Barcelona en Real Madrid samen 25% van alle tv-geld, terwijl de overige 18 teams de rest onder zich verdelen. De derde Spaanse club Atletico Madrid ontvangt niet eens de helft van de 140 miljoen euro per seizoen die elk van de 2 voornoemde clubs mogen incasseren.
Die 140 miljoen euro is in Spanje uiteraard de hoofdprijs, maar in Engeland is het een bedrag waar middelmatige teams als Bournemouth en Southampton aanspraak op mogen maken. De 6 topclubs in de Engelse competitie (Chelsea, Tottenham, Manchester City, Arsenal, Manchester United en Liverpool) mogen jaarlijks een bedrag tussen de 160 en 173 miljoen euro op hun bankrekening bijschrijven.
Dat maakt dat zich in Engeland veel moeilijker monopolies vormen en ook al eens een club als Leicester (129 miljoen euro aan tv-geld) kampioen kan spelen.
Ondertussen worden op het continent teams als Real Madrid, Juventus en Bayern Munich enkel rijker. Dat laat hen telkens opnieuw toe elftallen te bouwen die Europees succes garanderen.
Ter vergelijking: De Engelse hekkensluiter Sunderland verdient met 107 miljoen euro nog altijd meer geld dan alle clubs in de Belgische Jupiler Pro League samen (80 miljoen euro).