Premier Alexander De Croo (Open Vld) was te vinden op een iftar-maaltijd, waarbij hij sprak over de crisis in Gaza. Verder wil België zich ook mengen in de zaak tegen Israël die loopt bij het Internationaal Gerechtshof.
- Zieltjes winnen, daar draait het om tijdens de kiescampagne. En dus trok premier Alexander De Croo gisterenavond naar de Hilton in Antwerpen, waar een grote iftar werd georganiseerd door de Turks-Belgische organisatie Fedactio. Dat is een traditionele maaltijd nadat de zon is ondergegaan, en tijdens de ramadan mogen moslims dan eten en drinken.
- Gisteren was de eerste iftar: de vastenmaand bij de moslims is pas begonnen. De premier was overigens niet de enige politicus die acte de présence gaf, ook Vooruit-lijsttrekker Jinnih Beels dook op.
- “Zonsopgang en zonsondergang krijgen weer betekenis”, zo stelde De Croo wat poëtisch aan het aanwezige publiek in de Hilton. Maar de premier ging vooral in op de crisis in Gaza, niet toevallig haalde hij daarbij hard uit naar Israël. “De ramadan wordt overschaduwd door de gewelddadige reactie van Israël. Veel onschuldige kinderen en burgers zijn omgekomen, en elke is er één te veel”, zo stelde hij. Daarbij lanceerde hij opnieuw een oproep tot staakt-het-vuren, zo tekende Belga op.
- Daarbij onderstreepte hij dat België nu al enkele dagen airdrops organiseert met humanitaire hulp in Gaza. “Maar dit is geen structurele oplossing voor de humanitaire crisis in de Palestijnse enclave. De enige oplossing blijft om de duizenden vrachtwagens die wachten om de Gazastrook binnen te mogen eindelijk door te laten“, zo maakte De Croo een fors punt.
Ook om te volgen: België gaat tussenkomen over Israël bij het Internationaal Gerechtshof.
- Het was Zuid-Afrika dat met veel aandacht Israël voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag sleurde eind vorig jaar, en daarbij de kwalificatie van ‘genocide’ gaf aan de militaire operaties van het Israëlische leger in Gaza. Het hof beval een onderzoek en legde bewarende maatregelen op, maar ging niet zo ver om Israël militaire acties te verbieden in Gaza.
- Ondertussen loopt de zaak nu ten gronde, met de vraag of Israël de Genocideconventie uit 1948 al dan niet schendt. In deze fase kunnen ook andere landen zich nu aansluiten voor of tegen dat pleidooi. Duitsland deed dat als eerste, om de argumentatie van Zuid-Afrika te ontkrachten: neen, geen sprake van genocide, zeggen ze.
- Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) laat nu weten dat België zich meteen wil melden, om ook tussen te komen. Daarbij is het uitkijken naar de juridische redenering die dit land dan opbouwt, als ze de zaak van Zuid-Afrika willen ondersteunen.
- Want dat België zich wil laten gelden inzake mensenrechten is een consensus binnen Vivaldi. Maar of er sprake van genocide is, daarover is de coalitie toch wel een pak meer verdeeld.
- Om aan te tonen dat het niet enkel over Israël gaat, komt België straks ook tussen in de kwestie van mogelijke genocide op de Rohingya-minderheid in Myanmar. Daar klaagde Gambia genocide aan.