Bart De Wever (N-VA) heeft in de commissie Binnenlandse Zaken gesproken over de begrotingsplannen van de regering. Daar verdedigde hij zich op de kritiek die er is gekomen op de berekende terugverdieneffecten, maar herhaalde hij ook dat er enkele moeilijkheden zijn de komende tijd.
Key Takeaways
- Premier Bart De Wever (N-VA) verdedigde zich vandaag tegen de kritiek die is er gekomen op de 7,9 miljard euro die de regering tegen 2029 wil besparen via terugverdieneffecten.
- Daarnaast waarschuwde hij wel dat 2025 sowieso een moeilijk begrotingsjaar wordt.
- Tot slot herhaalde hij ook de wens om de extra defensie-uitgaven buiten de begroting te houden.
De regeringsonderhandelingen – die meer dan een half jaar duurden – draaiden grotendeels rond de moeilijke begrotingstabel. De nieuwe regering moet fors besparen omdat België al even op het Europese strafbankje zit omdat het begrotingstekort hoger is dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Halverwege maart moet de meerjarenbegroting ingediend worden bij de Europese Commissie. Die zal dan oordelen of de plannen vergaand genoeg zijn, en of er dus op zeven jaar mag bespaard worden, of dat België een nog strenger traject opgelegd krijgt.
Terugverdieneffecten
Ondanks de ambitieuze plannen is er de voorbije weken veel kritiek gekomen op enkele berekeningen van de regering over de begroting. Dat was onder andere het geval bij gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank. Die stelde zich veel vragen bij terugverdieneffecten waarop gerekend wordt. Die zouden tegen 2029 7,9 miljard euro moeten opbrengen.
De regering wil daarvoor de werkzaamheidgraad op 80 procent brengen. Momenteel ligt die werkzaamheid op 73,5 procent. De ambitie om dat naar 80 procent te krijgen, bestond ook al bij Vivaldi, maar Bart De Wever gelooft dat Arizona die doelstelling wel zal halen.
“Ik neem de kritiek van experts ter harte. Expert zijn is niet gemakkelijk, maar het land besturen is nog moeilijker. Als ik alleen een akkoord had geschreven, had ik nog meer structureel hervormd. Maar dit is het meest haalbare in een coalitieregering. Niemand twijfelt dat onze maatregelen tot terugverdieneffecten zullen leiden. Trouwens, bij de berekening daarvan voorzien we dat de tachtig procent werkzaamheidsgraad pas na 2029 wordt gehaald”, zei De Wever via Het Nieuwsblad.
Defensie
Terwijl er ongeveer overal moet bespaard worden, krijgt defensie de komende jaren wel 1 miljard euro meer. Dat was ook nodig. België moet namelijk zijn defensie-uitgaven optrekken naar de NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook de Europese Unie vraagt van zijn leden meer investeringen in defensie.
Om die reden hoopt Bart De Wever ook dat Europese Commissie bij de beoordeling van de Belgische begroting die extra defensie-uitgaven niet in rekening zal nemen. In de begrotingstabel in het regeerakkoord is daar ook rekening mee gehouden. Als dat niet gebeurt, “zijn de problemen nog groter”, klinkt het bij de premier.
Sowieso waarschuwt De Wever dat het nog even zal duren voor de begroting er echt in orde uitziet. Doordat de nieuwe regering pas in 2025 gevormd is, kunnen heel wat besparingsmaatregelen dit jaar nog niet ingaan.