België krijgt tot midden maart om begrotingsplannen in te dienen bij de Europese Commissie

De nieuwe Belgische regering heeft nog tot midden maart om zijn begrotingsplannen voor de komende jaren in te dienen. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie bekendgemaakt.


Key Takeaways

  • België heeft nog tot eind maart om zijn meerjarenbegroting in te dienen bij de Europese Commissie.
  • Die begroting zal vervolgens geëvalueerd worden omdat ons land op het Europese strafbankje zit door een te groot begrotingsoverschot.
  • Daarnaast moet er ook een plan ingediend worden om dat tekort af te bouwen.

België moest in principe eind september al zijn meerjarenbegroting indienen bij de Europese Commissie. Omdat er toen nog geen regering was, vroeg België op 24 september 2024 een eerste keer uitstel aan Europa voor zijn begrotingsplan. Dat werd goedgekeurd, waarna de deadline van 31 december volgde.

Uitstel tot halverwege maart

Toen die ook niet gehaald werd, heeft de Belgische EU-ambassadeur Peter Moors op 26 december opnieuw uitstel gevraagd. Er was al enige tijd bekend dat dat uitstel zou verleend worden en nu is dat ook officieel bevestigd. Balazs Ujvari, woordvoerder van de Europese Commissie, laat weten dat “een beperkt verder uitstel van de indiening van het plan niet nadelig zal zijn voor de kwaliteit van het macro-economisch toezicht en voor de begrotingsdiscipline”.

Meer specifiek krijgt België tot halverwege maart of zijn meerjarenbegroting in te dienen. Vervolgens heeft de Commissie zes weken de tijd, tot eind april, om die meerjarenbegroting te evalueren.

Europees strafbankje

De Europese Commissie houdt België sinds vorig jaar nauwlettend in de gaten. Toen belandde ons land namelijk op het zogenaamde Europese stafbankje omdat het tekort op onze begroting hoger is dan 3 procent van het bruto binnenlands product.

In november kreeg België daarom een streng traject opgelegd om dat te grote begrotingstekort op vier jaar tijd weg te werken. België heeft wel tot eind april de tijd om zelf met een plan te komen om de openbare financiën op orde te krijgen. Voor zo’n eigen begrotingstraject krijgt ons land zeven jaar de tijd, waardoor de duimschroeven dus iets minder drastisch aangehaald kunnen worden. In het regeerakkoord is een plan opgenomen om het tekort tegen 2030 te beperken. De regering heeft nu tot eind april om die plannen voor te leggen aan de Europese Commissie en te hopen dat die aanvaard worden.

Defensie

Bij die besparingsplannen is overigens wel één uitzondering voorzien. Omdat Europa wil dat lidstaten zwaar investeren in defensie, kunnen militaire uitgaven deels buiten de begroting gehouden worden. De 1 miljard euro extra die de komende jaren naar defensie zal gaan – om te voldoen aan de NAVO-norm – weegt dus mogelijk niet door op onze meerjarenbegroting.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.