Premier Bart De Wever (N-VA) richt zich in Kamer tot manifestanten: “Laten we het onvermijdelijke niet nog eens uitstellen”

Premier Bart De Wever (N-VA) richt zich in Kamer tot manifestanten: “Laten we het onvermijdelijke niet nog eens uitstellen”
Bart De Wever (N-VA) – Bron: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Premier Bart De Wever (N-VA) heeft donderdag in de Kamer tijdens zijn allereerste vragenuur het beleid van de nieuwe federale regering verdedigd. Hij deed dat op een moment dat er zo’n 60.000 manifestanten in Brussel protesteerden tegen de besparingsmaatregelen in het regeerakkoord. Volgens De Wever zijn die besparingen onvermijdelijk, al is er volgens hem wel nog steeds ruimte voor sociaal overal.


Key Takeaways

  • Bart De Wever heeft in de Kamer gereageerd op de manifestatie van donderdag in Brussel tegen de besparingsplannen van de nieuwe federale regering.
  • De premier beklemtoonde daar eerst het belang van die maatregelen, maar voegde er ook aan toe dat er nog steeds ruimte is voor sociaal overleg.

De nieuwe federale regering begint onder een woelig gesternte. Zo was er donderdag een grote actiedag met maar liefst 60.000 manifestanten in Brussel. Ondertussen is er al een nieuwe nationale staking aangekondigd op 31 maart en komen er ook heel wat acties van de grote spoorvakbonden.

Geen alternatief

Het was dan ook geen verrassing dat premier Bart De Wever onder vuur kwam te liggen tijdens het vragenuurtje donderdag in de Kamer. Daar herhaalde hij het belang van die besparingsmaatregelen, waarvoor volgens hem geen alternatief is. “We stevenen af op een ramp. Het onvermijdelijke kan niet worden uitgesteld”, klonk het.

De Wever wees erop dat er in de jaren 90 vier actieve burgers waren voor iedere gepensioneerde. Momenteel zijn dat er drie en in 2060 wordt de verhouding twee tegen één. “Laten we ons niet verliezen in een conflictmodel en tegen beter weten in het onvermijdelijke nog eens uit te stellen”, herhaalde de premier nog eens.

Sociaal overleg

De Wever voegde daarna wel toe dat er nog steeds ruimte is voor sociaal overleg. Dat toonde hij ook al woensdag toen hij een eerste samenkomst had met de Groep van Tien, de vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties en de vakbonden in ons land. “De richting van de hervormingen ligt vast, de precieze modaliteiten niet”, klonk het.

Die hervormingen dreigen wel voor problemen te zorgen. Zo zijn de details bij heel wat hervormingen niet opgenomen in het regeerakkoord. Daardoor riskeert de regering nieuwe zware discussies te hebben, hoewel er al acht maanden onderhandeld is voor een akkoord. De Wever besloot door de vakbonden te feliciteren met hun succesvolle mobilisatie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00