Premie voor thuisbatterij valt weg, steun voor warmtepompboiler verdubbelt

De Vlaamse regering heeft beslist om subsidies voor thuisbatterijen stop te zetten, om zo extra in te zetten op hogere premies voor warmtepompboilers. Dat heeft Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA), donderdag bekendgemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Huishoudens hebben het moeilijk om de hoge inflatie en exploderende energieprijzen het hoofd te bieden. Om gezinnen deze winter te steunen, heeft de Vlaamse regering nu beslist om subsidies te herschikken, om zo extra te kunnen inzetten op hogere premies voor warmtepompboilers.

De essentie

De premie voor thuisbatterijen verdwijnt, terwijl subsidies voor warmtepompboilers verdubbelen.

  • Wie een thuisbatterij wil aanschaffen, doet dat best snel. Op dit moment krijg je daar in Vlaanderen nog zo’n 1.725 euro voor. Volgend jaar halveert die premie tot maximaal 850 euro, en na 31 maart 2023 zal de subsidie volledig wegvallen. Met een thuisbatterij kan je de opgewekte stroom van je zonnepanelen die je niet verbruikt, opslaan voor momenten wanneer de zon niet schijnt.
  • De premies voor warmtepompboilers – om sanitair water te verwarmen – zijn opgetrokken van 450 naar 900 euro. Concreet gaat het daarbij om installaties met een eindfactuur sinds 1 juli 2022. Wie reeds geld ontving, zal nog een extra 450 euro krijgen.

De reden

“Een thuisbatterij is niet voor iedereen rendabel en premie helpt ook niet.”

Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie (N-VA).
  • Uit analyse van Test Aankoop blijkt dat een thuisbatterij niet voor iedereen interessant is. Volgens Demir zou het behouden van die premie insinueren dat dit wel het geval is. Ook zou uit evaluatie blijken dat de subsidie niet noodzakelijk is om burgers aan te zetten tot de aankoop ervan. “Budgettair gaan hier veel middelen naar toe, die beter en efficiënter ingezet kunnen worden”, aldus Demir.
  • Om die reden wordt het geld nu vrijgemaakt om extra in te zetten op premies voor warmtepompboilers, die wél voor iedereen interessant zijn. Wie een boiler plaatst vóór 2026, zal 900 euro ‘korting’ krijgen op een gemiddelde aankoopkost van 3.500 euro.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20