Potentiële gamechanger: Verenigd Koninkrijk keurt coronapil goed

Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land een voorwaardelijke vergunning verleend voor de coronapil van Merck, de eerste pil waarvan is aangetoond dat zij Covid-19 met succes kan behandelen.

De antivirale pil molnupiravir, geproduceerd door farmaceut Merck, werd in het VK goedgekeurd voor volwassenen die positief getest zijn op Covid-19 en ten minste één risicofactor hebben voor het ontwikkelen van ernstige ziekte, zoals zwaarlijvigheid of hartaandoeningen.

“Vandaag is een historische dag voor ons land, want het Verenigd Koninkrijk is nu het eerste land ter wereld dat een antiviraal middel goedkeurt dat thuis kan worden ingenomen voor Covid-19”, zei de Britse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid.

“We werken in hoog tempo binnen de regering en met de NHS (nationale gezondheidszorg in het VK, red.) om plannen te maken om molnupiravir zo snel mogelijk via een nationale studie bij patiënten in te zetten”, zei hij in een verklaring. Artsen zeiden dat de behandeling vooral van belang zou zijn voor mensen die niet goed reageren op vaccinatie.

EMA oordeelt mogelijks binnenkort

Het geneesmiddel is bedoeld om gedurende vijf dagen tweemaal per dag te worden ingenomen door mensen die thuis een milde tot matige vorm van Covid-19 hebben.

Molnupiravir is nog niet beoordeeld door regelgevende instanties in de Europese Unie, de VS en elders. De Europese toezichthouder EMA is daar wel mee bezig en komt binnenkort mogelijk met een oordeel. Op dat moment kan het geneesmiddel misschien ook in België ingezet worden.

De Amerikaanse Food and Drug Administration kondigde vorige maand aan dat het eind november een panel van onafhankelijke deskundigen bijeen zou roepen om de veiligheid en doeltreffendheid van de pil onder de loep te nemen.

Werkdruk verlichten

Een antivirale pil zou de werkdruk in ziekenhuizen kunnen verlichten en uitbraken in armere landen met een fragiel gezondheidssysteem helpen in te dammen.

Merck kondigde vorige maand voorlopige resultaten aan waaruit bleek dat haar medicijn het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen met de helft verminderde bij patiënten met vroege Covid-19-symptomen. De resultaten zijn nog niet beoordeeld door vakgenoten of gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. (mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.