PostNL vraagt 68 miljoen euro financiële steun aan overheid


Key Takeaways

  • PostNL worstelt met financiële verliezen door de dalende populariteit van postbezorging.
  • Het bedrijf vraagt om financiële steun en wil kosten besparen door minder vaak post te bezorgen of ophalen.
  • De overheid is niet onder de indruk van het verzoek en wijst op lopende onderzoeken naar maatregelen voor de postmarkt.

PostNL is worstelt met financiële verliezen door de dalende populariteit van postbezorging. Het bedrijf vraagt 68 miljoen euro aan het ministerie van Economische Zaken om deze gaten te dichten, maar dit verzoek werd direct afgewezen.

Het bedrijf erkent dat de bestellingen zijn gedaald met bijna de helft in de afgelopen tien jaar. Dit resulteert in een minder efficiënte postbezorging. De kosten voor personeel blijven echter stijgen, en PostNL wil daarom minder vaak post bezorgen of ophalen om geld te besparen.

Vraag naar 68 miljoen euro

PostNL is echter gebonden aan regels opgelegd door de overheid die eisen dat brieven snel worden opgehaald en de volgende dag worden afgeleverd. In het verleden heeft PostNL geprobeerd deze regels te versoepelen, met suggesties voor levering na twee of zelfs drie dagen. Ze argumenteren dat consumenten voorspelbaarheid belangrijker vinden dan snelheid.

PostNL stelt dat de huidige situatie verliezen veroorzaakt op het gebied van postbezorging en vraagt daarom om financiële steun van de overheid. Het bedrijf heeft 30 miljoen euro voor 2025 en 38 miljoen euro voor 2026 aangevraagd. Het ministerie van Economische Zaken is echter niet onder de indruk van het verzoek. Zij wijzen op lopende onderzoeken naar maatregelen voor de postmarkt en benadrukken dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er geen onomkeerbare stappen moeten worden genomen voordat deze onderzoeken zijn afgerond.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.