Porsche AG versloeg moedermaatschappij Volkswagen AG en werd donderdag de meest waardevolle automaker van Europa.
Op donderdag 29 september werd Porsche geïntroduceerd op de beurs van Frankfurt, waarbij het een waarde van meer dan 76 miljard euro meekreeg. De aandelen werden toen aan 82,50 euro per stuk gewaardeerd.
Intussen schommelt die prijs rond de 90,46 euro. Daardoor wordt de automaker gewaardeerd op meer dan 82 miljard euro, iets meer dan die van Volkswagen AG, op moment van schrijven zo’n 81,37 miljard euro. Dat is opvallend, want Porsche levert zo’n 300.000 wagens per jaar af, een stuk minder dan de 10 miljoen wagens die elk jaar van de lopende band rollen bij Volkswagen.
Hoge vraag
Het nieuws is opvallend, want maandag noteerden de aandelen van Porsche AG nog zo’n 10 procent lager. Ze doken zelfs even onder de 82,50 euro, de prijs die werd vastgelegd bij de beursgang, maar stegen daarna snel naar meer dan 90 euro. De stijging valt deels te verklaren door “stabilisatiemaatregelen” die in de dagen na de beursgang werden genomen door de banken die de operatie begeleidden.
De banken kochten van 29 september tot 4 oktober immers massaal aandelen om te voorkomen dat de beurskoers van het bedrijf zakte. Dat meldden verscheidene Duitse media op basis van de verplichte openbaarmaking door Bank of America, de coördinerende instelling. De banken zouden zo’n 3,8 miljoen aandelen hebben gekocht via de beurs Xetra, voor een totaalprijs van bijna 313 miljoen euro.
Beursgang vol risico’s
Dat Porsche AG juist nu naar de beurs trok, is opvallend. Europa heeft immers te kampen met een economische crisis van jewelste. Niet alleen houdt de energiecrisis lelijk huis, ook beginnen de torenhoge inflatie en de maatregelen om die in te perken een effect te hebben op de economie.
Europa dreigt zelfs in een recessie te belanden, die volgens sommige analisten lang en diepgaand zal zijn. Geen ideaal milieu voor een beursgang dus. Toch lijkt het erop dat de beursgang van Porsche AG tot nu toe een succes te noemen valt. Het was immers de tweede grootste beursintroductie uit de Duitse geschiedenis.
(fjc)