Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Porsche 917K uit filmklassieker ‘Le Mans’ moet 16 miljoen dollar opbrengen

Logo Business AM

17/08/2017 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

In Pebble Beach, een bekend toeristisch complex in de buurt van de Noord-Californische badstad Monterrey, vindt elke derde zondag van augustus een oldtimerveiling plaats die de plek omvormt tot één groot automobielmuseum. Op 18 en 19 augustus is het weer zo ver. 

Het paradepaardje in de catalogus is dit jaar de Porsche 917K, die door Steve McQueen werd bestuurd in de iconische film Le Mans uit 1971. 

Het evenement is door de jaren uitgegroeid tot het belangrijkste rendez-vous voor oldtimerfans wereldwijd. Dat is vooral te danken aan de kwaliteit en de exclusiviteit van de tentoongestelde modellen, maar ook aan de bedragen die er voor sommige modellen worden neergeteld.

Ook dit jaar is opnieuw een indrukwekkende catalogus samengesteld, met 136 wagens in ruim 9 categorieën, die door een selectiecomité werden gedefinieerd. Dat comité onderzoekt de duizenden aanvragen vooraleer tot een finale selectie van oldtimers te komen, wiens eigenaars dan schriftelijk worden uitgenodigd. De belangrijkste criteria zijn niet de snelheid, maar de elegantie, de historische waarde van de wagen en de staat in dewelke hij zich bevindt. 

De Porsche 917K werd door Steve McQueen bestuurd in de filmklassieker ‘Le Mans’ (1971)

Het paradepaardje in de catalogus is de Porsche 917K, die door Steve McQueen werd bestuurd in de iconische film Le Mans uit 1971. De wagen was ook eigendom van de Zwitserse F1-racer Jo Siffert. Verwacht wordt dat de wagen ergens tussen de 13 en 16 miljoen dollar zal opbrengen. Slechts één andere wagen, een 1966 Ferrari 275 GTB/C, zit dit jaar in dezelfde prijscategorie.

De wagens leggen zondag ook de 17 Mile Drive af, een wonderbaarlijk traject van zo’n 27 kilometer dat afwisselend langs een bos en de Californische kust loopt om te eindigen langs een golfbaan bij het water.

De hoofdprijs is niet eens een geldprijs, maar de erkenning door de meest gerenommeerde experts in oldtimers van over de ganse wereld.

Al wie een bod wil uitbrengen moet trouwens op voorhand een plaats reserveren en betaalt daarvoor de bagatel van 200 dollar.

[media-credit name=”© Gooding & Co” align=”aligncenter” width=”1024″]1970 Porsche 917K[/media-credit]


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks