Populaire steden zijn massatoerisme beu

Het massatoerisme loopt de spuigaten uit. Vooral dankzij goedkope online boekingsplatformen zoals Booking.com, Airbnb, maar ook dankzij de goedkope vliegreizen worden Europese steden jaarlijks door miljoenen toeristen overspoeld. Het protest bij de plaatselijke bevolkingen klinkt  steeds luider.

In Venetië, met maar liefst 25 miljoen toeristen per jaar, zijn de nog 60.000 autochtone bewoners het grondig beu. Voor elke inwoner krijgt de stad jaarlijks 400 toeristen te verwerken. Ze plakken affiches op de muren met de duidelijke boodschap: “Ga weg, jullie maken dit gebied kapot”?. Cruiseschepen varen er immers voortdurend tegen gebouwen aan, waardoor Unesco de stad op de lijst met bedreigde erfgoedsites wil plaatsen.

Barcelona verklaarde de oorlog aan het massatoerisme

De burgemeester van Barçelona, een stad met 1,5 miljoen inwoners en meer dan 7 miljoen toeristen, heeft zelfs ‘de oorlog verklaard‘ aan het goedkope online verhuurplatform AirBnb. Tientallen licenties voor nieuwe hotels en B&B’s werden ingetrokken, uit angst een nieuw Disneyland te worden. Joan Callís, directeur van het Barcelona Guide Bureau, geeft toe dat het toerisme soms zwaar weegt op de stad, die bovendien ook rekening moet houden met dagtoeristen die op andere vakantiebestemmingen langs de Catalaanse kust verblijven en de passagiers van de arriverende cruiseschepen. Het wordt in Barcelona dan ook moeilijk om toeristen te negeren. De lokale bevolking verzet zich dan ook steeds meer tegen de overlast die door bepaalde groepen bezoekers worden veroorzaakt en die sommige stadswijken volgens de inwoners nagenoeg onleefbaar hebben gemaakt.

In het begin van de jaren negentig ontving Barcelona ongeveer 1,7 miljoen bezoekers per jaar. Tegen de eeuwwisseling was dat cijfer echter al gestegen tot 3,1 miljoen bezoekers en vorig jaar ontving de Catalaanse stad 7,5 miljoen toeristen.

Cultuurschatten worden beschadigd

Maar ook in steden als Lissabon en Rome klinkt het protest luider en luider. “Er moet inderdaad iets gebeuren”?, zegt Robrecht Willaert van Travel Magazine in Het Laatste Nieuws. Al deze steden gaan langzaamaan kapot aan het massatoerisme. “In Firenze bijvoorbeeld zijn al honderden cultuurschatten beschadigd. De authentieke sfeer van de oude steden is niet meer aanwezig.”? Voor de toeristische sector en horeca is het toerisme wel big business. Zij zijn bijgevolg niet meteen tegen de grote stromen toeristen. (JV)