De politie mag je CST niet meer scannen. Dat staat in een omzendbrief voor politiediensten en parketten van het College van procureurs-generaal. Het scannen van een CST is enkel een taak van uitbaters van horecazaken, musea, culturele huizen en gezondheidsinspecteurs.
Die laatsten zijn echter met zo weinig, dat bij de invoering van de coronapas werd gezegd dat ook agenten zouden mogen bijspringen. Maar dat mag nu dus niet. De politie deed al verschillende acties in horecazaken, om te controleren of de CST-scan werd gebruikt. De tientallen, zelfs honderden pv’s die volgden op een rood CST-scherm, mogen nu dus rechtstreeks de vuilnisbak in.
“Het klopt dat agenten niet zijn opgenomen in de lijst van “scancontroleurs”, liet procureur Ine Van Wymersch van het parket Halle-Vilvoorde weten. “Politiemensen mogen wel nog steeds restaurants binnenstappen en toekijken of de uitbater wel de verplichte CST-scans doet bij het cliënteel. Ook kunnen ze aan klanten vragen of ze wel een CST bij zich hebben dat overeenkomt met de naam op hun identiteitskaart.”
Geen wettelijke basis
Het CST werd in België sinds 13 augustus verplicht als toegangsvoorwaarde voor evenementen. Vanaf 1 november werd het gebruik ervan uitgebreid naar horecazaken en fitnesscentra, en mogen ook woonzorgcentra ernaar vragen. De pas toont je vaccinatie-, test- of herstelstatus. Vanuit experten die in het GEMS-adviesorgaan zetelen, komt al langer de vraag om het Covid Safe Ticket van naam te laten veranderen: zo zou de pas weinig extra veiligheid geven, aangezien gevaccineerden ook zomaar opnieuw besmet kunnen raken.
Eerder besliste een rechter in Namen ook al dat het CST de facto geen wettelijke basis heeft. De rechtbank van eerste aanleg besliste dat de vrijheidsbeperkende maatregel niet in verhouding staat tot de nagestreefde doelstellingen, waarmee aan het evenredigheidsbeginsel van het Europees recht wordt geraakt. Nu moet de Waalse regering de situatie grondig en snel analyseren: zeven dagen naar het oordeel van de rechtbank moet de gewestregering 5.000 euro per dag betalen als ze de coronapas blijft gebruiken.
(am)