Polen kondigt wapencontracten van meerdere miljarden euro aan op defensiebeurs


Key takeaways

  • Polen ondertekende wapencontracten ter waarde van meer dan 460 miljoen. euro
  • Een contract voor 96 Apache gevechtshelikopters werd afgerond met Boeing voor 9,14 miljard euro.
  • De Poolse regering is van plan om haar defensietoewijzing volgend jaar te verhogen tot 4,7 procent van het BBP, een recordbedrag van ongeveer 186 miljard euro.

Tijdens de Internationale Defensiebeurs die in Polen werd gehouden, kondigde Warschau de ondertekening aan van talrijke wapencontracten ter waarde van meer dan 460 miljoen euro. Deze stap verstevigde de positie van het Poolse leger als Europa’s leidende macht, die Frankrijk en Duitsland voorbijstreefde.

De Poolse regering bevestigde de ondertekening van nieuwe militaire contracten ter waarde van meer dan 460 miljoen euro op de Kielce International Industry Exhibition of Defence. Opvallende overeenkomsten waren onder andere een groot contract voor verkennings-, beschermings- en radiobeveiligingssystemen rond luchthavens, geschat op ongeveer 1 miljard euro.

Key overeenkomsten en deals

Andere ondertekende overeenkomsten hadden betrekking op communicatiesystemen, stralingsdetectie en transportlogistiek. Daarnaast sloot Warschau een overeenkomst met het Amerikaanse bedrijf Boeing voor de aankoop van 96 gevechtshelikopters van het type Apache voor 9,14 miljard euro, waardoor Polen na de Verenigde Staten de grootste exploitant van deze vliegtuigen ter wereld wordt. De eerste leveringen worden verwacht in 2028 en gaan gepaard met logistieke ondersteuning, technische training, onderhoud van uitrusting en munitievoorraden.

De wapenbeurs van Kielce, erkend als een belangrijk evenement binnen de regionale en zelfs wereldwijde wapenhandel, trok 769 exposanten, fabrikanten en distributeurs van over de hele wereld.

Poolse militaire kracht

Polen, een bondgenoot van Oekraïne in het lopende conflict, besteedt momenteel ongeveer 4 procent van zijn BBP aan defensie en overtreft daarmee de NAVO-eis. Volgend jaar wil de regering deze toewijzing verhogen tot 4,7 procent van het BBP, wat neerkomt op een recordbedrag van ongeveer 186 miljard euro.

Het professioneel bemande Poolse leger, dat gemoderniseerd wordt, telt momenteel meer dan 200.000 soldaten en is daarmee de op twee na grootste strijdmacht binnen de NAVO, na de Verenigde Staten en Turkije, en de machtigste in de Europese Unie, na Frankrijk en Duitsland.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.