Key takeaways
- De Nationale Bank van Polen (NBP) heeft met 509,3 ton goud een grotere goudreserve dan de Europese Centrale Bank (ECB).
- NBP-gouverneur Adam Glapiński benadrukte dat deze prestatie de economische kracht en stabiliteit van Polen aantoont, waarbij goud dient als een vitale bescherming tegen wereldwijde onzekerheden.
- De NBP ziet goud als een strategisch activum vanwege het gebrek aan aansprakelijkheid, het kredietrisico, de duurzaamheid en de bijna onverwoestbaarheid.
De economische kracht en stabiliteit van Polen
De centrale bank van Polen, de Nationale Bank van Polen (NBP), heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in goudreserves overtroffen. NBP-gouverneur Adam Glapiński kondigde aan dat de bank nu 509,3 ton goud aanhoudt, meer dan de 506,5 ton van de ECB.
Glapiński benadrukte het belang van deze prestatie en zei dat het de economische kracht en stabiliteit van Polen aantoont. Hij ziet goud als een vitale bescherming tegen wereldwijde onzekerheden en een sleutelelement in het versterken van de economische onafhankelijkheid van Polen.
Goudaandeel NBP stijgt boven streefniveau
Goud maakt momenteel 22 procent uit van de totale reserves van de NBP, waarmee het streefcijfer van 20 procent wordt overschreden. Glapiński benadrukte de snelle accumulatie van goud door de bank in de afgelopen jaren, waarbij de holdings toenamen van slechts 14 ton in 1996 tot 102 ton in 2016. Het tempo versnelde aanzienlijk na 2022, waarbij de NBP haar reserves binnen twee jaar meer dan verdubbelde van 228 ton naar 480 ton.
Glapiński gaf toe dat de goudreserves weliswaar een aanzienlijke papieren winst van 60 miljard zloty (14,12 miljard euro) hebben opgeleverd tegen het einde van 2024, maar dat de bank niet van plan is om haar goud te verkopen. Ongeveer 20 procent van het goud van de NBP, dat momenteel 44,3 miljard euro waard is, is opgeslagen in Polen, terwijl de rest in New York en Londen ligt. Het uiteindelijke doel, volgens Glapiński, is om de goudreserves om veiligheidsredenen gelijk te verdelen over deze drie locaties.
De rol van goud in reserveactiva
Glapiński legde de grondgedachte achter de aanzienlijke goudreserve uit, en benadrukte de rol ervan als de meest betrouwbare component van de reserves. De onafhankelijkheid van goud van nationaal economisch beleid, de veerkracht tijdens crises, en het waardebehoud op lange termijn maken het tot een cruciaal activum, stelde hij.
Bovendien onderstreepte Glapiński het symbolische belang van goud, waardoor de geloofwaardigheid van Polen in de ogen van investeerders en internationale partners wordt versterkt. Dit was vooral duidelijk in 2019, toen de NBP 100 ton goud van de Bank of England naar haar kluizen in Warschau repatrieerde, een geheime operatie waarbij acht vluchten gedurende meerdere maanden en uitgebreide veiligheidsmaatregelen betrokken waren.
De centrale bank ziet goud als een strategisch activum binnen haar valutareserves vanwege het gebrek aan aansprakelijkheid, kredietrisico, duurzaamheid en bijna onverwoestbaarheid. De neiging van goud om in waarde te stijgen tijdens perioden van financiële of politieke instabiliteit versterkt de positie van Polen op de wereldmarkten nog verder.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!