Key takeaways
- Premier Donald Tusk wil de leiderschapscapaciteiten van Polen laten zien en zijn positie binnen de EU verstevigen.
- Tusk richt zich op het versterken van het veiligheids- en defensiebeleid, pleit voor een grotere autonomie van de EU ten opzichte van de VS en pakt de invloed van Rusland direct aan.
- Polen probeert de toetreding van Oekraïne tot de EU te bespoedigen door prioriteit te geven aan de rechtsstaat, mensenrechten en corruptiebestrijding.
Nu het mandaat van Hongarije ten einde loopt, neemt Polen het voorzitterschap van de EU-Raad op zich en wil het een assertievere koers varen, volgens Deutsche Welle. Premier Donald Tusk, een doorgewinterde Europese politicus, is van plan om Polen’s leiderschapscapaciteiten te laten zien en zijn positie binnen het blok te verstevigen.
Polen’s defensieprioriteiten
Tusk richt zich op het versterken van het veiligheids- en defensiebeleid, vooral in het licht van de oorlog van Rusland in Oekraïne. Hij pleit voor meer autonomie voor de EU en onafhankelijkheid van de VS, en benadrukt de noodzaak om de invloed van Rusland direct aan te pakken. Tusk wil ervoor zorgen dat Oekraïne bij alle vredesonderhandelingen waarbij Oekraïne betrokken is, wordt vertegenwoordigd en betrokken.
Poolse economische ambities
De ambitieuze defensie-uitgaven van Polen, meer dan 4 procent van het BBP in 2025, zijn een sterk argument voor meer Europese samenwerking op het gebied van veiligheid. Tusk is ook voorstander van euro-obligaties voor defensiedoeleinden, hoewel dit voorstel op weerstand stuit van Duitsland en Nederland. Hij wil de toetreding van Oekraïne tot de EU versnellen en geeft daarbij prioriteit aan gebieden als de rechtsstaat, mensenrechten en corruptiebestrijding.
Binnenlandse zorgen en externe druk
Terwijl Polen prioriteit geeft aan deze belangrijke kwesties, beïnvloeden binnenlandse politieke zorgen het standpunt over andere zaken. De protesten van boeren tegen de Oekraïense graanimport vormen een uitdaging en beperken mogelijke concessies aan Kiev in handelsovereenkomsten. Polen is ook tegen een vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Amerika en is op zijn hoede voor verdragswijzigingen die de nationale soevereiniteit zouden kunnen verzwakken. Tusk staat sceptisch tegenover de Europese Green Deal, met het argument dat de milieuambities ervan het Europese concurrentievermogen belemmeren.
Kansen en uitdagingen
De binnenlandse politieke instabiliteit in Duitsland en Frankrijk biedt zowel kansen als uitdagingen voor het Poolse voorzitterschap. Tusk wil deze zwakte gebruiken om de Poolse invloed binnen de EU te vergroten. Hij erkent echter dat de economische en politieke hindernissen in Duitsland en Frankrijk de vooruitgang van Europa op een bredere schaal zullen belemmeren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!