Verschillende Europese landen bekijken of ze moderne westerse tanks kunnen doneren aan Oekraïne. Daarvoor willen ze een coalitie vormen, met onder meer ook Duitsland. Dat weigert momenteel echter elke medewerking.
Duitsland ondermijnt Pools plan voor tankleveringscoalitie
Waarom is dit belangrijk?
Het Westen leverde Oekraïne al voor miljarden euro's aan militair materiaal. De laatste weken zijn steeds meer landen bereidt om moderne gevechtsvoertuigen te leveren, en zelfs tanks. Oekraïne is hier al langer vragende partij voor, omdat het oordeelt dat het huidige (voornamelijk Sovjet-) materiaal niet volstaat om de Russen tegen te houden.In het nieuws: Polen is bereid een kleine hoeveelheid tanks te leveren aan Oekraïne, op voorwaarde dat andere westerse landen meedoen. Dat schrijft onder meer Politico.
- Tien Poolse Leopard 2-tanks kunnen eerstdaags naar Oekraïne vertrekken. Dat verklaarde de Poolse premier Mateusz Morawiecki zaterdag. Hij koppelde er wel een voorwaarde aan vast: “Polen kan enkel tanks leveren als een coalitie wordt gemaakt met andere landen.”
- Hetzelfde narratief klinkt bij Paweł Jabłoński, de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken. “We moedigen andere westerse landen aan om een brede coalitie te vormen voor de transfer van meer moderne tanks naar Oekraïne”, vertelde de Pool aan Polskie Radio.
- Daarbij wordt vooral gekeken naar Duitsland. Dat land bezit zelf 225 Leopard 2’s, met nog eens 125 in reserve, klaar voor verkoop (of donatie). “Ik sprak enkele weken geleden met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Brussel, ik denk dat we de komende dagen meer zullen weten.
- Polen kan ook niet anders dan wachten op de Duitsers. De Leopards werden gebouwd door het Duitse bedrijf Kraus-Maffei Wegmann, contractueel gezien moet Duitsland dus zijn toestemming geven als Polen de tanks opnieuw wil uitvoeren.
Andere westerse tanks
Daarnaast: Ook Frankrijk duwt op het dossier. Ondertussen bereidt het Verenigd Koninkrijk een eigen tanklevering voor.
- Parijs wil dat Duitsland Leopard-tanks doneert, en liefst voor de Frans-Duitse top op 22 januari. Die dag vieren beide landen de zestigste verjaardag van het Elysée-verdrag, de vriendschap tussen Frankrijk en (West-)Duitsland.
- Als Duitsland overstag gaat, zal Frankrijk misschien volgen. Het Franse leger heeft 222 Leclerc-tanks in dienst; nog eens 184 exemplaren staan op stal. Deze kunnen, net zoals de Duitse Leopard 2’s, naar Oekraïne vertrekken.
- Ook het Verenigd Koninkrijk zou tanks leveren. Zo raakte eerder bekend dat de Britten al enkele dagen praten over de levering van tien Challenger 2-tanks, voertuigen uit de jaren 80 en 90 die bij de beste moderne tanks horen. De voormalige stafchef van het leger, generaal Richard Dannatt, riep de regering ook op FV510 Warrior-pantservoertuigen te doneren.
- Als de coalitie van de grond komt, kunnen ook andere westerse landen deelnemen. Ook Spanje, Griekenland, Denemarken en Finland beschikken over Leopard 2-tanks. Door de hoge oplage van de tanks, zou er ook niet snel een tekort komen aan munitie en wisselstukken. Dit maakt dat de voertuigen hoog op het Oekraïense verlanglijstje prijken.
- Die kans is echter klein: Duitsland zelf verwierp het plan meteen. “Duitsland heeft op dit moment geen plannen om Leopard 2-tanks te sturen naar Oekraïne”, liet een regeringswoordvoerder weten. Daarmee zet hij meteen vicepremier Robert Habeck in zijn hemd. Die zei vorige week nog, toen Scholz bekendmaakte dat Duitsland veertig Marder-pantservoertuigen zou leveren, dat ook een donatie van de Leopards niet kon worden uitgesloten.
(lb)