De Poolse aankoop van Turkse bewapende, onbemande luchtvaartuigen (UAV) markeert de eerste keer dat een NAVO– of Europese Unie-lidstaat drones uit Turkije aankoopt, zei president Recep Tayyip Erdoğan maandag tegen Daily Sabah.
De deal is een stimulans voor de Turkse defensiesector, die volgens Erdoğan meer moet exporteren naar bondgenoten in het buitenland.
De verkoop werd aangekondigd tijdens een staatsbezoek aan Ankara door Pools president Andrzej Duda. Gisteren ging die naar Istanbul voor een bezoek aan het Grieks-orthodoxe patriarchaat in Polonezköy, een dorp gesticht door Poolse emigranten op de vlucht voor vergelding na de opstand van 1830.
‘We zijn een van de beste drie, vier landen in de wereld’, aldus Erdoğan bij een gezamenlijke persconferentie met het Pools staatshoofd. ‘We zijn echt blij om deze ervaring, capaciteit en kansen te delen met onze NAVO-bondgenoot,’ voegde hij er nog aan toe.
Populariteit
Polen zal 24 Bayraktar TB2 drones kopen van het privé bedrijf Baykar, dat het TB2 model ook heeft geëxporteerd naar Oekraïne, Qatar en Azerbeidzjan.
Turkse drones hebben aan populariteit gewonnen sinds de hardware werd ingezet in Syrië, Libië en Azerbeidzjan, bij conflicten die over de hele wereld prominent werden verslagen.
Canada schrapte in april exportvergunningen voor drone-technologie naar Turkije. Het Noord-Amerikaanse land deed dit nadat het concludeerde dat de uitrusting werd gebruikt door Azerische strijdkrachten die in de enclave Nagorno-Karabach tegen Armenië vechten. Onder de onder embargo vallende onderdelen bevonden zich camerasystemen voor bewapende drones van Baykar, weet Reuters.
Baltische staten
Erdoğan zei ook dat Turkse F-16 jets ‘binnenkort’ naar Polen zouden worden gestuurd om de ‘Baltic Air Policing’ operatie van de NAVO te ondersteunen. Dit laatste is een actie om het luchtruim boven de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen te bewaken.
Het is geen overbodige luxe om zich goed te verdedigen tegen Rusland, is de redenering, zeker gezien de recente gebeurtenissen in Wit-Rusland.
Polen heeft eerder een marine patrouillevliegtuig en een militaire missie naar Turkije’s Incirlik-basis ingezet, die Duda ook zal bezoeken.
‘Sterkste bondgenoot’
Duda beschreef Turkije als Warschau’s ‘sterkste bondgenoot’ in de regio. Hij gelooft dat de twee landen bedreigingen van buitenaf (lees: Rusland) alleen kunnen afweren vanuit het kader van de NAVO.
De Poolse president zei ook dat Erdoğan zeer positief was over zijn aanbod om een trilaterale dialoog op te zetten met inbegrip van Roemenië. Hij benadrukte dat zowel Polen als Roemenië al deel uitmaken van een gezamenlijke veiligheidsgroep.
Duda benadrukte Polen’s streven om de handelsbetrekkingen met Turkije te verbeteren, toevoegend dat hij hoopte dat de bilaterale handel 10 miljard dollar (8,1 miljard euro) zou bereiken. Het handelsvolume tussen de twee landen bedraagt momenteel 6,5 miljard dollar.
De twee leiders ondertekenden ook overeenkomsten voor de sectoren toerisme, landbouw en sport.
(jvdh)