Polen is het nieuwe El Dorado: duizenden keren terug

Vorig jaar vertrokken 2,5 miljoen Polen naar het buitenland om te werken. Maar voor het eerst in acht jaar is dit aantal volgens het Poolse statistiekbureau met 85.000 gedaald. Deze daling is bijna geheel te wijten aan de terugkeer van Polen die zich in het Verenigd Koninkrijk hadden gevestigd.

Polen wordt stevig bedreigd door vergrijzing: de bevolking zal naar verwachting met 12 procent afnemen tegen 2050. De overheid grijpt daarom in. Er zijn maatregelen genomen om onderdanen terug te lokken, zoals een vrijstelling van inkomstenbelasting voor jongeren onder de 26 jaar, als zij een jaarsalaris van minder dan 19.900 euro hebben.

Terug naar familie

Volgens Jakub Krupa, bestuurslid van POSK, is Brexit zeker een trigger voor deze terugkeer. POSK is het grootste Poolse buurthuis in het Verenigd Koninkrijk. Maar het gaat ook ruimer, zegt hij. ‘Mensen realiseren zich dat ze bereikt hebben wat ze wilden in het Verenigd Koninkrijk. Ze zien in dat het tijd is om terug te gaan naar Polen, dichter bij hun familie.’

Polen heeft ook aan kracht gewonnen en is nu interessant voor veel multinationals, die een deel van hun activiteiten naar daar overhevelen. 

Een nieuwe migratie

Bovendien blijven de kosten voor levensonderhoud in Polen veel lager dan in West-Europa, ook in de grote steden, en de prijs van onroerend goed is er veel interessanter. Poolse steden zijn de afgelopen jaren ook gemoderniseerd. Er zijn nieuwe restaurants, bars en kantoorgebouwen verschenen, waardoor de levenskwaliteit verhoogt.

Polen die de sprong wagen, moeten zich echter opnieuw aanpassen aan een meer conservatieve samenleving. Voor sommigen is het ondenkbaar om terug te keren naar hun land van herkomst, dat zij ondertussen te weinig kosmopolitisch vinden. ‘Voor veel mensen is de terugkeer naar Polen geen terugkeer, maar een nieuwe migratie’, vat Krupa het samen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20