Polen hervat de controversiële houtkap in het oerbos van Bialowieza

Polen zal dit jaar opnieuw in delen van het oerbos Bialowieza met een houtkap starten. Dat hebben woordvoerders van de Poolse regering bevestigd. Het land was eerder gedwongen om de houtkap in het gebied, gelegen op de grens met Wit-Rusland, op te schorten. Het oerbos van Bialowieza behoort immers tot het werelderfgoed van de Unesco.

Milieuverenigingen klagen de beslissing van de Poolse autoriteiten aan. De nieuwe houtkap betekent volgens hen een slag in het gezicht van partijen die de natuur en de planeet willen redden.

Strijdpunt

Bialowieza, dat een gebied van ongeveer 1.500 vierkante kilometer omvat, is het laatste ongerepte oerbos van Europa. Het gebied vormt echter al lang een twistpunt tussen enerzijds milieubeschermers en anderzijds houtvesters en andere ondernemers die in het gebied allerlei commerciële projecten willen opzetten.

Tijdens de tweede helft van het voorbije decennium leidde de toenemende houtkap in het oerbos al tot een belangrijk conflict tussen Polen en de Europese Unie. Polen wil delen van het gebied immers economisch exploiteren, terwijl de Europese Unie vooral het natuurlijke karakter van de regio wil beschermen.

Het geschil tussen beide partijen mondde drie jaar geleden uit in een geding voor het Europese Hof van Justitie. Daar werd geoordeeld dat Polen zich aan inbreuken tegen de milieuwetgeving schuldig had gemaakt. Na die uitspraak besliste Polen de grootschalige houtkap in Bialowieza op te schorten. De voorbije jaren hebben de Poolse autoriteiten echter gewerkt aan nieuwe quota voor bosbeheer. Die nieuwe regels moesten het mogelijk maken om dit jaar de houtkap in het oerbos opnieuw op te voeren.

Verwarming

Edward Siarka, Pools onderminister van Klimaat, betoogde in een commentaar dat het land met zijn nieuwe quota perfect aan de eisen van het Europese Hof van Justitie voldoet. Siarka voegde eraan toe dat de bezwaren van de Europese Commissie tegen de houtkap bovendien alleen betrekking hadden op delen van het oerbos die met de nieuwe quota ongemoeid worden gelaten.

De onderminister voerde tevens aan dat de houtkap in de andere delen van Bialowieza pas aan het einde van het broedseizoen voor de wilde vogels in het gebied van start zou gaan. Houthakkers zouden bovendien alleen worden toegelaten in delen van het bos die nog geen honderd jaar oud zijn.

Andrzej Konieczny, de directeur van de Poolse staatsbossen, wierp op dat de houtkap de lokale gemeenschappen in staat zal stellen om in hun verwarmingsbehoeften te voorzien.

Adam Bohdan, voorzitter van de milieuvereniging Wild Poland Foundation, veroordeelde echter de beslissing, die volgens hem voor de hele ecologische beweging een slag in het gezicht betekent. Bohdan waarschuwde alle mogelijke instanties te zullen aanspreken om de houtkap te laten stopzetten.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20