Poetin verplicht Russen een week betaald verlof te nemen om aantal coronabesmettingen te beperken

De coronacijfers in Rusland gaan de verkeerde kant uit. Daarom heeft de Russische president Vladimir Poetin de bevolking opgeroepen om een week betaald verlof te nemen. Bedoeling is om zo het aantal nieuwe besmettingen in toom te houden.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland heeft veel moeite om de coronacrisis onder controle te houden. Donderdag zijn er maar liefst 36.339 nieuwe besmettingen bijgekomen, een recordaantal. Daarenboven hebben die dag 1.036 mensen het leven gelaten als gevolg van een coronabesmetting. Poetin hoopt nu het aantal nieuwe besmettingen te beperken door iedereen aan te manen een week betaald verlof te nemen.

Het Kremlin kondigde woensdag aan dat Poetin de bevolking heeft opgeroepen om van 30 oktober tot 7 november betaald verlof te nemen. De oproep geldt voor het hele land. Tot nu toe hebben de verschillende Russische regio’s grotendeels zelf hun coronabeleid uitgestippeld.

Oproep tot vaccinatie

“Wij weten dat dit probleem helaas ook escaleert, en dat het onmogelijk is om het over het hoofd te zien”, zei Poetin woensdag tijdens een ontmoeting met de regering. Hij zei toen dat hij het voorstel steunt om vanaf 30 oktober een week van betaalde vakantiedagen in te lassen en deze vroeger te laten ingaan in regio’s die bijzonder zwaar getroffen zijn door het coronavirus.

De Russische president herhaalde woensdag ook dat de bevolking zich moet laten vaccineren. “We zien de gevaarlijke gevolgen van de lage vaccinatiegraad in ons land. Ik herhaal het nog maar eens: vaccinatie vermindert echt de risico’s op ernstige ziekte of ernstige complicaties. Daarenboven vermindert de kans op een overlijden aanzienlijk. Ik dring er nogmaals bij alle burgers op aan zich te laten vaccineren. Het gaat om de bescherming van jezelf, om je veiligheid, zelfs je leven en de gezondheid van je familieleden”, klonk het.

Toename wereldwijde besmettingen

Wereldwijd zien we overigens dat het aantal besmettingen toeneemt. Heel wat landen, waaronder België, hebben inmiddels de coronamaatregelen versoepeld. Zo is het onder meer mogelijk om opnieuw je favoriete café te bezoeken.

Voorts zijn er bezorgdheden over de vaccins. In verschillende landen raken gevaccineerde mensen besmet met het coronavirus omdat de effectiviteit van het vaccin afneemt. Sommige regeringen hebben daarom beslist om de kwetsbare bevolkingsgroepen een boosterdosis van het vaccin te geven.

Daarenboven is er in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. Het betreft een mutatie van de Delta-variant. Die mutatie is ook al ontdekt in Rusland, maar het is te vroeg om te zeggen of die variant verantwoordelijk is voor het toenemend aantal besmettingen daar.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20