De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waarmee gewezen presidenten senators voor het leven kunnen worden wanneer ze aftreden. Een andere wet vrijwaart Russische presidenten en hun familieleden levenslang van gerechtelijke vervolging.
De nieuwe wetten passen in het kader van de ingrijpende hervormingen van het Russische politieke systeem die Poetin dit jaar in gang heeft gezet. Zo ondertekende hij in juli een grondwetswijziging om zichzelf nog twee ambtstermijnen van zes jaar toe te staan, waardoor hij mogelijk tot 2036 aan de macht blijft. Zijn huidige termijn loopt af in 2024.
Levenslange immuniteit
Voormalige presidenten hadden al recht op presidentiële onschendbaarheid, maar alleen voor misdaden die ze tijdens hun ambstermijn hebben begaan. De nieuwe wet daarentegen verleent hen levenslange immuniteit, waardoor ze niet kunnen worden gearresteerd, gefouilleerd, verhoord of vervolgd. Ook hun familieleden blijven buiten schot van het gerecht.
De wet, die eerder al was goedgekeurd in het parlement, komt in de eerste plaats Poetin zelf ten goede. Maar ook ex-president Dmitri Medvedev kan gebruikmaken van de regeling. Russische wetgevers betoogden bij het opstellen van het wetsvoorstel dit jaar dat soortgelijke wetten al bestaan in andere landen in de wereld, meldt The Moscow Times.
Poetin ondertekende de wet een dag nadat politicus Aleksej Navalny, een tegenstander van Poetin, een FSB-agent via een telefoongesprek misleidde die betrokken was bij de poging om Navalny te vermoorden.
Senators voor het leven
Daarnaast kunnen Russische presidenten nu bij hun vertrek uit het Kremlin voor het leven toetreden tot het hogerhuis van het parlement, de Federatieraad. Ze kunnen volgens de nieuwe wetgeving ook tot 30 van de 170 senatoren van die Federatieraad benoemen.
Volgens The Moscow Times hebben presidenten bij hun vertrek drie maanden de tijd om gebruik te maken van de regeling. Die heeft met terugwerkende kracht ook betrekking op oud-president Dmitri Medvedev, een partijgenoot van Poetin.