Poetin stuurt kille waarschuwing uit voor nucleaire oorlog

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag gewaarschuwd voor de toenemende dreiging van een nucleair conflict. Dat kan volgens hem leiden tot de vernietiging van de beschaving en zelfs de planeet.

Poetin deed dat ter gelegenheid van zijn jaarlijkse persconferentie in Moskou. Volgens de Rus “is de drempel voor het gebruik van kernwapens verlaagd, wat tot een globale catastrofe kan leiden”. 

“Amerikaanse terugtrekking uit INF is geen goed idee”

Hij verwees naar de plannen van de VS om zich terug te trekken uit het in 1987 gesloten INF-Verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) en zei dat indien de VS middellange afstandsraketten plaatsen in Europa, zijn land niet anders kan dan tegenmaatregelen nemen. President Trump dreigt ermee het INF-kernrakettenverdrag op te zeggen, omdat Rusland zich volgens hem niet aan de afspraken houdt. 

START

Maar volgens de Russische president is het onbegrijpelijk dat Rusland en de VS nog niet in gesprek zijn over een nieuw START-verdrag. START staat voor Strategic Arms Reduction Treaty. Het gaat om twee in respectievelijk 1991 en 1993 door Rusland en de VS ondertekende verdagen met als doel de gezamenlijke en stapsgewijze vermindering van kernwapens. Nog volgens Poetin discussiëren analisten in het westen over het al dan niet inzetten van laag-radioactieve kernwapens. 

Hij veroordeelde tenslotte de mogelijkheid die de VS onderzoekt: het uitrusten van ballistische raketten met conventionele explosieven. Poetin waarschuwde ervoor dat de lancering van zo’n raket kan worden verward met die van een kernwapen. Dat kan onbedoeld tot een catastrofe leiden, zei hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20