Poetin: “Onze Amerikaanse vrienden zagen de tak af waarop ze zitten”

De Russische president Poetin heeft donderdag voor een publiek van internationale Rusland-experts een waarschuwing aan het Westen gegeven.

De Russische president Poetin heeft donderdag harde woorden aan het adres van het Westen gericht. Dat gebeurde ter gelegenheid van zijn bezoek aan de Valdai Club, een jaarlijks terugkerend evenement, waar Poetin spreekt voor een publiek van internationale Ruslandexperts. De mainstreammedia hebben amper aandacht aan het evenement besteed.

Poetin zei niet bang te zijn voor een nucleaire oorlog, omdat Russen in dat geval ‘als martelaars naar het paradijs zullen gaan’.

“Niet alle landen hebben burgers die bereid zijn hun leven te geven voor hun land”

“Wij zijn niet bang voor welk soort conflict dan ook”, zei de Russische leider. “We zijn eigenlijk voor niets bang. Zo’n groot land, met zulk defensie-apparaat, met zo’n bevolking, is bereid zijn onafhankelijkheid te verdedigen. Niet alle landen hebben burgers die bereid zijn hun leven te geven voor hun land. Niemand kan daar iets aan veranderen.”


© Getty Images

 

“Mijn ontmoetingen met Trump zijn positief”

Poetin ging ook dieper in op zijn ontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump:

“Ondanks dat men tracht deze ontmoetingen te discrediteren, waren ze positief, eerder dan negatief… Het is beter met elkaar te communiceren en contacten te onderhouden, dan ruzie te maken. [Trump] en ik hebben een goede relatie en we onderhouden een professionele dialoog. Hij luistert en reageert op mijn argumenten.”

“Een typische fout van een imperium”

Toch gaf hij ook een waarschuwing aan het adres van Trump, al betreft die de dollar als reservemunt: “De Franse president zei onlangs dat Europa zijn economische en financiële soevereiniteit moet opvoeren. Dat betekent dat men moet afstappen van de dollar. Ik heb recent gezegd dat onze Amerikaanse vrienden de tak afzagen waarop ze zitten. Ze creëren twijfel over de betrouwbaarheid van de dollar als universeel betaalmiddel voor internationale transacties. Dat is een typische fout van een imperium. Omdat een imperium denkt zich een paar kleine fouten te mogen veroorloven omdat het zo sterk is, dat het allemaal weinig betekenis heeft. Maar dan komt het moment waarop het de optelsom van al die fouten niet meer aankan.


© Valdai Discussion Group

 

“Een wereldwijde catastrofe”

Poetins meest opmerkelijke uitspraken hadden betrekking op een nucleair conflict :

“Het is geen geheim dat we een systeem hebben ontwikkeld dat de hele tijd wordt bijgewerkt indien nodig. Ik heb het over een waarschuwingssysteem voor raketten. Dit systeem bewaakt de aarde en geeft een waarschuwing af wanneer een strategische raket over zee  is gelanceerd. Het systeem identificeert ook het gebied van waaruit de raket werd gelanceerd. Daarna volgt het systeem het traject van de raket en lokaliseert het de zone waar de nucleaire kernkop zal vallen.

Enkel wanneer we zeker zijn – en daar zijn een paar seconden voor nodig – dat Rusland wordt aangevallen, gaan we over tot de tegenaanval.  Waarom zeg ik ‘tegenaanval’? Omdat we raketten die naar ons vliegen, zullen beantwoorden door een raket in de richting van de agressor te sturen. Uiteraard zal dat een wereldwijde catastrofe veroorzaken, omdat tegen een preventieve aanval geen voorbereiding mogelijk is.

U kan nu denken dat we zitten te wachten tot iemand kernwapens tegen ons gebruikt. Dat is exact wat het is. Elke dader moet wel weten dat vergelding onvermijdelijk is en dat ook zij zullen worden vernietigd. Als slachtoffers van een agressie zullen wij als martelaren naar het paradijs gaan, terwijl de agressor zal sterven zonder de tijd  te hebben om over zijn zonden na te denken.“

Waarom is dit belangrijk?

Het was Poetins 15de passage bij de Valdai Discussion Club en het is zijn belangrijkste vehikel om boodschappen aan het Westen over te maken. Een jaar geleden sprak Poetin hier nog over ‘het onevenwicht tussen concurrentie en samenwerking [met het Westen]’ en riep hij op om ‘knopen te ontwarren, eerder dan glazen te breken’. Een jaar later klinkt zijn boodschap veel agressiever.

Meer