Duitsland wil globaal betalingssysteem dat onafhankelijk van de dollar kan bestaan

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas dringt er in een opiniestuk dat woensdag door de krant Handelsblatt wordt gepubliceerd op aan dat Europa zijn partnerschap met de VS zou herbekijken. 

Maas is voorstander van de oprichting van een globaal betaalsysteem dat onafhankelijk van de dollar bestaat. Dat moet Europa toelaten zaken te blijven doen met Iran. “We moeten niet zo maar aanvaarden dat Washington over onze hoofden heen, maar wel op onze kosten beslissingen neemt,” schrijft Maas (rechts op de foto, naast Merkel).

Maas reageert op de unilaterale beslissing van de VS om Iran vanaf 4 november opnieuw af te sluiten van de wereldgemeenschap, door het land af te snijden van het SWIFT-netwerk, dat meer dan 11.000 banken over de hele wereld verbindt en landen toelaat betalingen in het buitenland te maken.

De Verenigde Staten hebben gezegd dat al wie na die datum nog met Iran handelt, geen zaken meer kan doen met de VS. De situatie dreigt verder te escaleren nu Washington een verzoek van de EU om van sancties te worden vrijgesteld, heeft afgewezen.

“De sterkste oproep ooit voor een financieel systeem dat autonoom van de VS zou bestaan”

In de Financial Times zegt Thorsten Benner, van de Berlijnse denktank Global Public Policy Institute dat het om “de sterkste oproep ooit voor een financieel systeem gaat dat autonoom van de VS zou bestaan”.

Europa heeft gezegd dat het Europese ondernemingen die zaken met Iran blijven doen zal beschermen, maar verschillende multinationals kiezen het zekere voor het onzekere en verlaten de Islamitische Republiek. De Amerikaanse markt is dan ook een pak lucratiever dan de bescheiden mogelijkheden in Iran. Maandag trok de Franse energiereus Total zich nog terug uit een groot Iraans gasproject.


© Getty Images

Relatie tussen Berlijn en Washington verslechtert

Maas’ opiniestuk is zonder meer een gevolg van de verslechterende relatie tussen Duitsland en de VS. Zo heeft president Trump Berlijn al meermaals zijn grote handelsoverschot verweten. Ook zijn relatief lage militaire uitgaven en de bouw van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, die Russisch gas rechtstreeks naar Duitsland moet brengen, zijn de Amerikaanse president een doorn in het oog.

Aan de andere kant toonde Berlijn zich ‘not amused’ toen de VS besloten om zich naast het klimaatverdrag van Parijs ook terug te trekken uit het Iran-akkoord. Daarna werden importtarieven opgelegd voor de invoer van staal en aluminium vanuit de EU. Ook Trumps vaak dubbelzinnige uitspraken over het Navo-bondgenootschap liggen Maas ongemakkelijk.

Op financieel vlak delen de VS de lakens uit

De VS mogen dan al niet meer zijn wie ze ooit waren, het globale financiële systeem is een gebied waar de Amerikanen nog steeds de lakens uitdelen.

Ruim tweederde van de internationale handel wordt volgens de BIS (Bank for International Settlements) nog altijd in dollars verrekend. Ook de globale reserves worden voor eenzelfde percentage in dollar aangehouden. 


© Wikipedia/ Spitzl

Meer