Rusland gaat de komende maanden Iskander-M-raketten met nucleaire capaciteit naar zijn bondgenoot Wit-Rusland sturen. Dat zei Russisch dictator Vladimir Poetin tijdens een ontmoeting met zijn Wit-Russisch ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko in Sint-Petersburg.
“In de komende maanden zullen we Wit-Rusland tactische Iskander-M-raketsystemen geven, die ballistische en kruisraketten kunnen afvuren, zowel conventionele als nucleaire types”, zei Poetin tegen Loekasjenko, bericht door het Russische medium RBC.
Kaliningrad
De Wit-Russische autocraat vroeg Poetin ook om hulp om gevechtsvliegtuigen nucleair geschikt te maken. Loekasjenko ziet dat als een “gespiegeld antwoord” op wat de NAVO doet, die volgens hem met vliegtuigen traint om met kernkoppen te vliegen in de buurt van Wit-Rusland.
Poetin zei daarop dat de Wit-Russische Su-25 gevechtsvliegtuigen een update zullen krijgen. Maar er zou “geen noodzaak” zijn om de Amerikaanse vluchten te evenaren. Het ombouwen van zijn eigen Su-25 vliegtuigen zodat ze nucleaire wapens kunnen dragen zou voldoende zijn.
“Deze modernisering moet worden uitgevoerd in vliegtuigfabrieken in Rusland, maar we zullen met u afspreken hoe we dit gaan doen. We zullen ons ook bezighouden met het opleiden van de bemanning”, zei Poetin.
Iskander-raketten zijn door Rusland al opgesteld in de exclave Kaliningrad, het stukje Russisch grondgebied tussen Litouwen en Polen. Die raketten zouden een bereik hebben tot 500 kilometer.
Tijdens de ontmoeting in Sint-Petersburg noemde Loekasjenko de beslissing van Litouwen om het goederentransport van Wit-Rusland naar Kaliningrad te blokkeren een oorlogsverklaring. Volgens Rusland is die blokkade onwettig en in strijd met een verdrag dat bepaalt dat Rusland vrij goederen mag transporteren over Litouwen.
Severodonetsk
In het oosten van Oekraïne heeft Rusland ondertussen de stad Severodonetsk dit weekend volledig veroverd. De laatste weken werd er een bittere strijd gevoerd. “De Russen hebben Severodonetsk volledig bezet, ons leger heeft zich teruggetrokken op beter voorbereide posities”, zei de burgemeester van Severodonetsk, Oleksandr Stryuk, zaterdag in een tv-interview.
De Oekraïense troepen hebben zich teruggetrokken naar Lysychansk, aan de andere oever van de Donets-rivier. “Rusland gebruikt de tactiek die ook in Marioepol is gebruikt”, zo citeert NOS het hoofd van de militaire inlichtingendienst. “De stad wordt van de kaart geveegd. Het is gezien de omstandigheden niet meer mogelijk om de verdediging tussen de ruïnes en in het open veld vast te houden.”
De val van Severodonetsk is het grootste verlies van de Oekraïense strijdkrachten sinds de Russische verovering van de havenstad Marioepol. Net zoals tijdens de lange belegering van die stad verschuilden vele Oekraïners zich in Severodonetsk in een fabriek.
Severodonetsk telde zo’n 100.000 inwoners, nu zouden er nog 10.000 mensen in de stad zijn.
(jvdh)