Poetin lanceert cyber-charmeoffensief naar VS: ‘Geen inmenging in elkaars verkiezingen’

In een opvallend persbericht van het Kremlin stuurt Russisch president Vladimir Poetin aan op een overeenkomst met de Verenigde Staten op vlak van cyberveiligheid. Poetin wil gaan samenwerken met de VS op dat gebied. Hij stelt een soort niet-aanvalspact voor waarbij beide partijen overeenkomen om niet tussen te komen in elkaars verkiezingen en binnenlandse aangelegenheden.

De Russische leider stelt voor om de bilaterale banden op vlak van cyberveiligheid te herstellen. Hij wil ook een akkoord sluiten om ‘incidenten in de internationale informatieruimte te voorkomen’. Zelf vergelijkt hij het met het zogeheten ‘Soviet-American Agreement on the Prevention of Incidents On and Over the High Seas’.

Incidenten voorkomen

Die bilaterale overeenkomst is al van kracht sinds 1972. Het dient om de kans op een incident op zee tussen de Verenigde Staten en Rusland te verkleinen. In het geval dat zo’n incident toch zou plaatsvinden, moet dat pact een escalatie voorkomen.

Tegelijk wil hij ook ‘garanties van niet-inmenging in elkaars respectieve interne aangelegenheden, inclusief in verkiezingsprocessen door middel van ICT-methoden’.

Russische inmenging 2016

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn het er over eens dat Rusland de presidentsverkiezingen van 2016 heeft proberen te beïnvloeden. Zo probeerden Russische hackers de servers van het Democratische Nationale Comité te kraken. Rusland zou ook verantwoordelijk geweest zijn voor het verspreiden van vals nieuws, als deel van een propagandacampagne in het voordeel van Trump.

Net gisteren kwam er een nieuw rapport uit van Check Point, een toonaangevende cyberveiligheidsfirma, waarin staat dat de kans op een gelijkaardige operatie tijdens de komende presidentsverkiezingen groot is.

‘Het is ons zeer duidelijk dat de Russen in de eerste helft van dit jaar een aanzienlijke hoeveelheid geld en moeite hebben geïnvesteerd om grootschalige spionagecapaciteiten op te bouwen. Gezien de timing, het unieke ontwerp van de operationele veiligheid en het enorme volume aan investeringen in middelen, gelooft Check Point dat een dergelijke aanval mogelijk wordt uitgevoerd in de buurt van de Amerikaanse verkiezingen van 2020’, waarschuwt het bedrijf in het rapport.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.