Poetin: “Russische kernraket heeft 6 minuten nodig om de VS te bereiken”

De Russische president Poetin sprak vorige week en naar jaarlijkse gewoonte het parlement toe. Het equivalent van de Amerikaanse ‘State of the Union’, zeg maar. De Russische leider herhaalde zijn bedreigingen aan het adres van het Westen in verband met kernwapens.

Traditiegetrouw richt Poetin zich bij dit evenement tot 2 verschillende doelgroepen. Enerzijds zijn er de Russen. Die zullen cadeautjes krijgen onder de vorm van meer kinderbijslag. Hoe meer kinderen er in een gezin zijn, hoe minder belasting ze zullen betalen.

Anderzijds is er dan het Westen. Dat bedreigde hij – net als in oktober – met nieuwe kernwapens. Zijn belangrijkste boodschap luidde als volgt: “indien de Amerikanen kernwapens in Europa plaatsen zal Rusland zijn kernwapens op Amerikaanse doelwitten richten”.

VS sneller raken dan Amerika Moskou kan treffen

De Russische president legde uit dat zijn doelstelling is om de VS sneller te raken dan Amerika Moskou kan treffen:

“We spreken over gelijkaardige capaciteiten… boven alles wat betreft tijd. En misschien, indien wij over meer tijd beschikken, zal een preventieve aanval overbodig zijn.”

“6 minuten vs. 10 à 12 minuten”

Poetin zei ook dat de Russische raketten sneller zijn. Die kunnen zowel vanaf marineschepen als van onderzeeërs worden gelanceerd.  Uit zijn uitleg moet blijken dat Russische hypersonische Tsirkon-kruisraketten de VS kunnen bereiken in 6 minuten, terwijl Amerikaans oorlogstuig daar 10 tot 12 minuten voor nodig zou hebben.

“Vergelijk die 12 minuten vliegtijd naar Moskou met de tijd die wij nodig hebben om de centra te bereiken die ons bedreigen en waar de beslissingen worden genomen… Noch Georgië, noch Oekraïne zullen hen daarbij een voordeel geven.”

Poetins woorden klinken de gewone Rus als muziek in de oren. De Russische president vertelde ook waarom hij zo vaak over kernwapens praat. (Vorig jaar vulde hij bijna een uur met details over het Russische kernarsenaal.  Hij toonde toen een video waarop te zien was hoe een Russische raket Florida treft).

Volgens Poetin is het nodig de burgers uit te leggen dat veel geld in Defensie is geïnvesteerd. “We moeten het volk nu kalmeren omdat we de investeringen in Defensie stilaan gaan reduceren.”

“Kernwapens belangrijker dan economie”

Toch blijft het Russische militaire apparaat van cruciaal belang. Op de vraag of geld belangrijker is dan raketten, antwoordde de Russische leider ‘dat raketten steeds belangrijker zijn’.

“Economisch succes is de sleutel om alle problemen op te lossen. Dat betekent de productiviteit opvoeren en investeringen aantrekken. Privé-investeringen boven alles. Maar ondanks dat mogen we en zullen we nooit vergeten dat als we zelfzeker willen zijn, we onze veiligheid moeten kunnen garanderen.”

raket
Flickr/ Ben Ferenchak

Op de Russische staatstelevisie werd zondagavond dan een kaart van de Verenigde Staten getoond, waarop plaatsen waren aangeduid die Rusland in geval van een nucleair conflict zou kunnen aanvallen. Dat gebeurde in het wekelijkse actualiteitsprogramma Vesti Nedeli. Dat wordt gepresenteerd door Poetin-vertrouweling Dmitry Kiselyov. Volgens hem hebben de Tsirkon-kruisraketten niet eens vijf minuten nodig om Amerikaanse doelwitten te treffen. Onder de doelwitten bevonden zich het Pentagon en Camp David in Maryland.

Een korrel zout

Internationale waarnemers laten opmerken dat al die verhalen over kernwapens alarmerend zijn. Toch moeten Poetins woorden met een korrel zout worden genomen. Zo schreef de staatskrant Rossiiskaya Gazeta in 2017 dat de snelheid van de Tsirkon-raketten was opgevoerd van Mach 5 tot Mach 8. Vorige week herhaalde Poetin die claim. Maar nu had hij het over Mach 9.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20