Rusland controleert kunstmestmarkt: “Poetin gebruikt naast energie ook voedsel als wapen”

Svein Tore Holsether, CEO van de Noorse kunstmestfabrikant Yara, waarschuwt voor de Russische invloed binnen de productieketen van kunstmest. Volgens de Noor hangt ons een voedselcrisis boven het hoofd, wanneer we ons niet weten te ontworstelen uit de houdgreep van de Russische beer.

Waarom is dit belangrijk?

Een wereldwijde kunstmestcrisis dreigt de planeet, die nu al honger lijdt, verder uit te hongeren, aldus de VN eind vorig jaar. De afhankelijkheid van Russisch gas en overige cruciale ingrediënten die gebruikt worden bij de productie van kunstmest drijven de mondiale voedselprijzen flink op. Europese fabrikanten en economen trekken aan de alarmbel.

De essentie: Holsether zei in een interview met de BBC - dat gehouden werd in de marge van het World Economic Forum in Davos - dat landen hun afhankelijkheid van Rusland moeten verminderen. 

  • In het interview verwees de Noor specifiek naar de productie van kunstmest. Rusland is namelijk een belangrijke exporteur van stikstofhoudende meststoffen en chemicaliën die gebruikt worden bij de productie daarvan. Echter heeft de oorlog in Oekraïne wereldwijd voor serieuze bevoorradingsproblemen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer