Poetin bezegelt Russisch vertrek uit ‘Open Skies’-verdrag

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die de terugtrekking van Rusland uit het ‘Open Skies’-verdrag afrondt. Het verdrag maakt het mogelijk dat landen ongewapende observatievluchten uitvoeren boven elkaars grondgebied.

De Verenigde Staten trokken zich in november 2020 al terug uit het verdrag, nadat toenmalig Amerikaans president Donald Trump Rusland ervan had beschuldigd het verdrag te overtreden. Huidig president Joe Biden bevestigde die beslissing in mei. Rusland weigerde lid te blijven van het verdrag, omdat het ervan uitging dat de andere leden – veel Europese NAVO-landen en Canada – hun informatie over Rusland zouden delen met de VS.

Het ‘Open Skies’-verdrag kwam tot stand in 1992, kort na het einde van de Koude Oorlog. Het gaf de 34 deelnemende landen, waaronder toen dus de VS en Rusland, de mogelijkheid om ongewapende observatievluchten boven elkaars grondgebied uit te voeren. Zo kon er onder meer worden toegezien op militaire bewegingen en op de naleving van ontwapeningsakkoorden. De bedoeling was om transparantie en vertrouwen op te bouwen. Ook België heeft het verdrag geratificeerd. Op 16 juni ontmoeten Poetin en Boden elkaar in Genève, in Zwitserland. (

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20