Key takeaways
- President Poetin heeft de Russische regering en de Sberbank opgedragen de samenwerking met China op het gebied van AI te versterken.
- Rusland wil de Amerikaanse dominantie in AI uitdagen door samenwerkingsverbanden aan te gaan met niet-westerse landen, waaronder BRICS-landen als India en Brazilië.
- Westerse sancties hebben de vooruitgang van Rusland op het gebied van AI belemmerd door een gebrek aan toegang tot cruciale technologieën, met name grafische verwerkingseenheden (GPU’s).
Poetins initiatief: AI-banden met China aanhalen
President Poetin heeft zowel de Russische regering als Sberbank, de grootste financiële instelling van het land, opdracht gegeven om de samenwerking met China op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) te versterken. Deze richtlijn, die openbaar is gemaakt op de website van het Kremlin, volgt op Poetins aankondiging drie weken eerder van een nieuw AI Alliance Network met BRICS-landen en andere geïnteresseerde partijen.
Russische AI-ambities
Poetin benadrukte het belang van samenwerking tussen Rusland en China op het gebied van AI-onderzoek en -ontwikkeling. Sberbank, die al een voortrekkersrol speelt in de Russische inspanningen op het gebied van AI, werkt actief samen met AI-associaties uit andere BRICS-landen zoals Brazilië, India en Zuid-Afrika.
BRICS
Eerder dit jaar sprak Poetin tijdens de AI Journey tech conferentie in Moskou de wens uit om een nieuw AI Alliance Network op te richten. Dit netwerk zou leden van BRICS-landen en andere geïnteresseerde landen omvatten. Het BRICS-blok, bestaande uit opkomende economieën, wordt vaak gezien als een tegenwicht tegen de westerse invloed. Poetin benadrukte Ruslands inzet om actief deel te nemen aan de wereldwijde AI-race, waarbij hij wees op de geavanceerde oplossingen die worden ontwikkeld door Russische wetenschappers en uitnodigde tot internationale samenwerking.
Amerikaanse dominantie uitdagen
Westerse sancties om Rusland de toegang tot cruciale technologieën voor zijn militaire operaties in Oekraïne te ontzeggen, hebben de vooruitgang op het gebied van AI echter aanzienlijk belemmerd. Grote fabrikanten van microchips hebben de export naar Rusland stopgezet, wat een bijzondere uitdaging vormt voor de ontwikkeling van AI vanwege de afhankelijkheid van grafische verwerkingseenheden (GPU’s). De CEO van Sberbank erkende dat het moeilijk is om deze cruciale hardwarecomponenten te vervangen.
De technologische superioriteit van de VS
Door partnerschappen aan te gaan met niet-westerse landen wil Rusland de dominantie van de Verenigde Staten op het gebied van een van de meest invloedrijke technologieën van de 21e eeuw uitdagen. De vorming van het AI Alliance Network wordt gezien als een strategische zet om tegenwicht te bieden aan de technologische superioriteit van de Verenigde Staten. Momenteel staat Rusland op de 31e plaats van 83 landen wat betreft AI-implementatie, innovatie en investeringen volgens de Global AI Index van Tortoise Media.
De toekomstplannen van Rusland
Het initiatief is er niet alleen op gericht om gelijke tred te houden met de VS en China, maar ook met andere BRICS-landen zoals India en Brazilië. Rusland verwacht dat AI-technologieën tegen 2030 11,2 biljoen roebel (109 miljard dollar) extra zullen bijdragen aan zijn bruto binnenlands product, vergeleken met 0,2 biljoen roebel (1,9 miljard dollar) in 2023. De AI-strategie van het land heeft ook als doel dat 80 procent van de Russische werknemers in 2030 over AI-vaardigheden beschikt, tegenover 5 procent in 2023, en dat de AI-investeringen verzevenvoudigen tot 850 miljard roebel.
Alternatief voor SWIFT
Dit is niet de eerste keer dat Poetin BRICS-partners opzoekt om alternatieven te ontwikkelen voor westerse financiële initiatieven. In oktober stelde Rusland een alternatief voor het internationale betalingssysteem SWIFT voor.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!